Altaposten har sendt friluftsmannen, jegeren og fiskeren, men kanskje først og fremst bærplukker Anton Dahl, ut for å sjekke hva som kan forventes for de som har bærplukking som lidenskap.

– Først og fremst må en belage seg på å møte tusenvis av smådyr. Det er enormt med knott og mygg. På min tur ut på myrene i dag var det svart rundt meg, men det er ingen grunn til å la seg skremme vekk. Tar man forholdsregler og smører seg litt, skal det gå helt greit å plukke seg noen kilo med bær.

– Men det fordrer vel at en finner bær først?

– Ja, det glemte jeg litt i min rapportering. Min konklusjon er at det ikke blir noe kronår, langt der i fra. Er man heldig, eller lokalkjent og erfaren, er det imidlertid muligheter for å finne flekker med bra med bær på. Mitt inntrykk etter å ha vært ute er at det blir en sen multehøst, og at bærene i år ser ut til å bli ganske små av størrelse. Kanskje har det vært litt for tørt i en viktig periode for bærene, men nok en gang; dra ut og i terrenget så er du kanskje heldig og finner noen av flekkene med mye og god bær, sier Anton og legger til:

– Multeturer er veldig god folkehelse, både for kropp og sinn.

FLEKKVIS: Selv om raportene tilsier at det blir et multeår under normalen, kan en være heldig å finne flekker med både mye og stor bær. Foto: Antn Dahl

To ukers venting

Bildene han har sendt Altaposten understreker det han sier om sen multehøst. Uten unntak har bærene knyttet seg og blitt til kart. En og annen bær på gusntige plasser kan ha modnet, men det blir neppe mulig å gå i gang med plukking de nærmeste dagene.

FRILFUFTSMANN: Anton Dahl er bde jeger, fisker og bærplukker, men innrømmer at bærplukking har en spesiell plass hos han. Hans vurdering er at vi får et multeår under normalen slik det nå ser ut. Foto: Privat

– Jeg vil anslå at i mine områder går det 1,5 til to uker før det er plukkbart. Så får vi håpe at det ikke kommer frostnetter på moden bær.

Vått og vanskelig

Han forteller at terrenget rundt Kautokeino er mettet av nedbør etter mye regn den siste tiden. På befaringsturden søndag var det imidlertid fint vær med 19 grader, men overskyet. Natt til søndag hadde det regnet. Stor sett alle elver går svært store, og fordrer multeturen at elver må krysses kan det vise seg å bli et problem.

– Jeg hadde for øvrig døgn i Altaelva rett før helga. Altaelva var stor, men det var mye laks i elva, foteller Anton.

– Ble det laks?

– Det ble to Altalaks på fem og seks kilo og én pukkellaks på halve størrelsen. Sistnevnte skal jo være god matfisk, men den tok fiskekamerat Bernt Suhr så jeg kan ikke gå god for smaken.