– For oss er 22. juli en dato som for alltid vil være forbundet med frykt, fortvilelse og sorg, sa Solberg da hun talte under minnemarkeringen utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet lørdag formiddag.

NTB-Steinar Schjetne og Isabel Bech.

Etter talen understreket statsministeren hvor viktig det er å ikke glemme angrepet og å minnes de som ble rammet.

– Jeg forstår jo veldig godt at folk ønsker en markering og at det ikke er noe å tone ned. Dette er det største angrepet i Norge etter andre verdenskrig, og det rammet så blodig og så hardt, sier Solberg til NTB.

Oslo 20170722. Roser i flyter i vannet og høyblokka speiler seg i vannspeilet. Lørdag ble seks års dagen for 22. juli markert utenfor regjeringskvartalet i markert. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

En preget statsminister

Statsministeren var tydelig preget under markeringen og tørket tårer flere ganger. Hun understreket viktigheten av å stoppe utviklingen av ekstreme holdninger.

– Det er jo kanskje noe av det aller viktigste vi gjør, å forhindre ekstremisme og forhindre at folk tror at vold er en måte å få gjennomført en politisk agenda på, sa hun.

Hun mener terrorangrepet i 2011 åpnet øynene til mange om hva som kan skje hvis ekstreme holdninger ikke får vokse fritt.

– Angrepet var en aha-opplevelse for oss alle på hvor sårbare vi er. Det er en del av det å være i et åpent samfunn, vi kan ikke bygge oss vekk fra det, sa Solberg.

Også AP-leder Jonas Gahr Støre var til stede under markeringen, som han betegnet som viktig og verdig.

– Det er viktig å minnes det fryktelige som skjedde for å forhindre at det skjer igjen, sa Støre til NTB etter markeringen.

Viktig med minnesteder

I talen sin poengterte statsminister Erna Solberg viktigheten av at det blir etablert verdige minnesteder og takket blant annet AUF for deres konstruktive innspill. Utøya-naboene på landssiden har ført en langvarig og innbitt kamp mot planene om opprettelse av minnestedet Memory Wound på Sørbråten og er også negative til kompromissvedtaket om å flytte minnestedet til Utøya-kaia.

– Jeg synes det er leit at vi er i den situasjonen vi er i med minnesmerkene, men det er fordi vi har hatt veldig vanskeligheter med å få etablert det opprinnelige minnesmerket på Utøya, sa Solberg etter talen.

AUF-leder Mani Hussaini vektla også kampen mot glemselen og bevissthet rundt Breiviks hatefulle tankegods. Skolene må ta 22. juli-hendelsene og bakgrunnen for terrorhandlingene inn i undervisningen, mener han.

Leste ofrenes navn

– Jeg håper elevene også lærer om gjerningsmannens tankegods, ideologi og hat. Vi kan ikke tillate oss å glemme. 22. juli var ikke en tragedie, det var terror – rettet mot demokratiet vårt og AUF. Historien må fortelles gang på gang, sa Hussaini.

Lars Bremnes framførte to musikalske innslag. Senere lørdag skal Utøya-ofrenes minnes, blant annet med kransenedleggelse på Utøya-kaia.

Ofrerne for 22. juli-angrepene ble minnet også ved at navnene deres ble lest opp idet minnemarkeringen tok til. Markeringen i regjeringskvartalet ble avsluttet med kransenedleggelse.