De mener nemlig kongeørna er en ubetydelig aktør som skadegjører på sau og tamrein

Ikke faktabasert

– Vi ser med sterk bekymring på den lite faktabaserte tilnærmingen i debatten rundt forvaltning av kongeørn. Utsagnene fra sentrale aktører i beitedyrnæringen og Senterpartiet vitner om manglende vilje til å lete etter gode løsninger for å redusere dødelighet på beitedyr ytterligere, heter det i en pressemelding fra NOF.

GJØR IKKE STORT INNHOGG: Norsk ornitologisk forening mener kongeørna får ufortjent skylda for rovdyrskader. Foto: Kjetil Schølberg

Lave tapstall

De påpeker at tapstallene var rekordlave i fjor. Det er lavere kadavertall i 2017 og 2016, der man antar at kongeørn har vært på ferde. Ekspert Alv Ottar Folkestad i NOF har fulgt forskningen og tapsproblematikken knyttet til kongeørna i flere tiår.

– Kongeørnbestanden i Norge er stabil, og artens atferd som skadegjører har selvfølgelig ikke forandret seg, sier han

Antall tamrein som blir erstattet har gått ned de tre siste årene.  Han mener imidlertid det er behov for nærmere undersøkelser, blant annet i Storfjord i Troms

– Det er avgjørende viktig at tiltak for å hjelpe de som sliter med høye tapstall bygges på kunnskap og rett tolking av årsakssammenhenger, mener Folkestad.