TIL ALTA: Komikeren Trine Lise Olsen fra Indre Billefjord kommer til Alta for å gjøre tabulagte temaer mindre tabu. (Foto: Kita Eilertsen / arkivfoto)

TIL ALTA: Komikeren Trine Lise Olsen fra Indre Billefjord kommer til Alta for å gjøre tabulagte temaer mindre tabu. Foto: Kita Eilertsen / arkivfoto

Trine Lise til Alta

– Jeg har skammet meg over mye jeg ikke burde ha følt skam for.

Tirsdag kommer den populære komikeren tilbake til Alta for å kvele tabuer, denne gangen under  Se meg-konferansen som går for fjerde gang på Scandic. Hun har blant annet vært åpen på at hun er utsatt for voldtekt og sin bakgrunn som barnehjemsbarn og fosterbarn.

Til Altaposten sier Olsen at det i 2017 fortsatt finner for mange tabuer.

– Konferansen viser at vi er på god vei. Det er viktig at man bruker tid på slike tema, for skam er bare tabu når man ikke prater om det, påpeker Olsen.

Fra programmet heter det at Olsen vil snakke om hvordan det var å være barn med en dårlig start i livet. Hvilke tanker hun satt igjen med, og hvor lang tid det tok å lære og stole på noen.

– Veldig fornøyd

Sammen med P4s programleder Michael Andreassen skal hun fronte konferansen. Tormod Huseby og Gry Stålsett vil stå for det faglige.

– Vi er kjempefornøyde med at foreleserne vi ønsket takket ja for å komme nordover. På en kreativ måte vil de kunne sette sitt merke på temaet hvorfor det er vanskelig å være seg selv. Det blir en dag hvor det handler om skam og skyld, tabuer og åpenhet, sier Grete Rugland i Veiledningssenteret i Nord-Norge.

Rugland forteller at allerede siden det ble kjent i fjor høst at det ble nytt seminar, var responsen enorm.

– Når vi åpnet for påmelding i januar gikk det 48 timer før det var fullbooket. 

– Stålsett er en av de fremste på sitt område og kan fortelle om skam og skyld, og hva det gjør med oss og hvordan det påvirker folkehelsen.

– Lenge ønsket

Nytt av året er at RSK Vest-Finnmark samarbeider om konferansen. RSK Vest-Finnmark er et regionalt samarbeidskontor som i hovedsak arbeider med kompetanseheving av ansatte i barnehager og skoler i regionen.

– Vi har lenge ønsket å ha dette temaet. Vi treffer også daglig pårørende som kjenner på skammen og skylden, tabuene og det man ikke skal snakke om. Treffer de som har kjent på konsekvensene av åpenhet – på godt og vondt. Det rammer ikke bare pårørende av de pårørende av Ruis avhengige vi snakket med, men det er noe som vi alle kjenner på. Dette håper vi foreleserne kan sette et fokus på, sier Rugland.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Siktes for ruskjøring

– Ble stanset etter tips fra publikum.

Eldre spiser fortsatt mer fisk enn yngre

Og vi i Nord-Norge er landets ivrigste fiskespisere.

– Kom til rasert campingvogn

81-åring langt nede av synet som møtte han på «Bruse bro».

Få bryr seg om kronekursen i ferien

– Liten betydning for feriebudsjettet.

– Flere lovbrudd

LO ber sommerjobbende ungdom være obs i et tøft marked.

skyting

Ble norgesmester på hjemmebane

Knut Saxe Kjeldsberg var suveren på Kvenvikmoen.

fotball

Jublet for tidlig

Christian Reginiussens scoring holdt ikke til poeng i toppkampen.

fotball

Sterkt bortepoeng

Både BUL og Byåsen scoret på overtid.

Nådde fram der andre kom til kort

Vilde Signora sjarmerte  Solvik-Olsen i senk.