Alta-mannen Torgeir Dahle (60) fikk identiteten stjålet av en daværende student ved universitet i Alta. Studenten brukte identiteten til Dahle til å komme i kontakt med svært unge jenter.  Med den falske Facebook-profilen ble  mindreårige jenter ned i 13-årsalderen lokket med svært store summer dersom de ville gi sex. Politiet henla saken, men etter at Dahle klaget henleggelsen inn for Statsadvokaten for Troms og Finnmark ble det beordret gjenopptakelse og full etterforskning.

– Jeg fikk brev fra statsadvokaten i vår om at han hadde beordret gjenopptakelse, og var svært lettet og glad over beskjeden. Saken har vært en enorm belastning for meg og min familie. Mine forventninger er at saken etterforskes skikkelig, og at det reageres overfor gjerningspersonen på en måte som tilsier at identitetstyveri er alvorlig og uakseptabelt. For meg er det også ubegripelig at kontakt med mindreårige på nett med lovnad om betaling for sex ikke er straffbart, sier Dahle til Altapsoten.

Ikke hørt noe

Tidlig i mars måned i 2016 fikk Dahle brev fra politiet der det ble gjort oppmerksom på at saken var henlagt, og en begrunnelse for henleggelsen. Tverrelvdalingen skaffet seg juridisk assistanse, Agnetha Åsheim, fra advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers AS i Tromsø. Sammen utferdiget de klagen som statsadvokaten nå har gitt de fullt medhold. For øvrig begrunnet politiet henleggelsen med  at «.. forholdet er henlagt fordi allmenne hensyn ikke krever påtale mot anmeldte», slik det står å lese i henleggelsesbrevet Dahle mottok først i mars.

Den 9. mai i fjor mottok Torgeir Dahle kopi av et brev som er gått til gjerningspersonen om at statsadvokaten for Troms og Finnmark har omgjort påtalemessig beslutning fra politiet i Finnmark om å henlegge saken fordi «allmenne hensyn ikke krever påtale mot anmeldte». Av brevet framgår det at statsadvokaten ikke er fornøyd med den etterforskning som er foretatt, eller hvilke lovparagrafer den avsluttede etterforskningen var vurdert opp mot. Brevet er underskrevet Tor Børge Nordmo ved Troms og Finnmark Statsadvokatembeter.

– Fra Alta lensmannskontor har jeg ikke hørt et pip. Det synes jeg er underlig med tanke på den belastningen jeg har vært utsatt for. Derfor skaffet jeg også advokathjelp for å sikre at denne saken ikke ble avsluttet med at «allmenne hensyn ikke krever påtale mot anmeldte». At saken kunne henlegges med en slik begrunnelse forstår jeg ikke, og neppe heller den vanlige mann og kvinne, sier Dahle til Altaposten.

Ferdig etterforsket

Altaposten har vært i kontakt med Alta Lensmannskontor og fått en orientering om hvor saken står. Det bekreftes at saken er etterforsket på nytt, og at den nå ligger hos politijurist Ronny Jørgensen ved politiets Alta-kontor. I brevet fra statsadvokat Nordmo hvor saken gjenåpnes, kreves det at saken skal oversendes til Statsadvokaten når den er ferdig etterforsket.

Ingen ved Alta Lensmannskontor vil uttale seg om saken til media, og det henvises til Ronny Jørgensen. Han har ikke vært på jobb de siste dagene og Altaposten har derfor ikke fått noen kommentar fra han. Vi får imidlertid opplyst at det i saksstatus går fram at det har vært kontakt mellom Jørgensen og Statsadvokaten etter at saken var ferdig etterforsket.

Sterk reaksjon

For Torgeir Dahle har saken blitt et mareritt. Da den ble henlagt av politiet i mars reagerte han sterkt, og opplevde den både som uforståelig og urettferdig. Da sa han følgende til Altaposten:

– Jeg er i sjokk. De falske sex-meldingene har vært en enorm belastning for meg og min familie, og jeg kunne ikke drømme om at politiet ville la gjerningsmannen slippe unna. Slik saken nå står, vil jeg få større straff for å kjøre i 53 km/t i 50-sonen over Altagårdsletta, enn mannen som har forsøkt å lokke småjenter til sex, og i tillegg stjal min ID.