Onsdag sendte meteorologene ut OBS-varsel for Finnmark, med varsel om full, kan hende sterk storm fra Hasvik i vest til Vardø i øst. Her fremgår det at det også er mulighet for sterk vind på vidda.

Vakthavende meteorolog Gjermund Haugen ved Vervarslinga for Nord-Norge forteller til Altaposten at stormen som har bygget seg opp over Grønland og nå ligger sør Bjørøya sannsynligvis vil feie innover Finnmark i 19-20-tiden i kveld:

– Stormen kommer fra nordvest, og vil være på sitt sterkeste når den slår inn over Finnmark. Det blir mye vind, ventelig full storm, i perioder sterk storm. For Altas del vil dere få mye mer vind enn hva dere er vante til, nå ser det ut til at Alta vil være et av stedene som får mest vind i forhold til hva som er normalt. Her kan det bli vindkast oppi 35 meter per sekund. Det er ganske mye, sier Haugen.

Hele området mellom Alta og Lakselv peker seg ut som ekstra utsatt for denne stormen. Også videre innover vidda ser det ut til å bli luftig:

– Vanligvis er det kysten som får det verste været, men nå kommer det ganske mye vind innover land. Slik det ser ut nå vil det blåse sterkt også på vidda, da særlig sent på kvelden og på natta. Fra Alta og sørover i fylket får vi det «unormale» været, da stormen ikke stanser på kysten men fortsetter innover land.

– Vi kan vente oss mindre mengder snø og godt med snøfokk. Heldigvis kommer stormen på et tidspunkt da de fleste har kommet seg hjem fra jobb. Sånn sett er timingen god; de fleste kan holde seg innendørs når det blåser som verst.

Om lavtrykket som bygger seg opp forklarer Haugen at det vil nå topp styrke når det kommer fram mot Finnmark:

– Lavtrykket «rir» på en jetstrøm som har kommet over Grønland. Verste vinden får vi egentlig nesten i samme øyeblikk som lavtrykket treffer Finnmark. Lavtrykket er i ferd med å styrkes nå, på sin ferd sørøstover mot Finnmark.

– Dere er sikre på at det treffer Finnmark?

– Ja, men nøyaktig når og hvor er vi litt usikre på, sier Haugen.

USIKKERT: Onsdag la meteorologene dette bildet ut på twitter, da var prognosene mer usikre med tanke på hvor lavtrykket ville slå inn. Foto: Meteorologene på twitter