Rådmann Bjørn-Atle Hansen smiler og er godt fornøyd med salget av to grønne konsesjoner innenfor kommunegrensene. Det selv om Frp-politiker Odd Erling Mikalsen i siste formannskapsmøte snuste seg fram til pengene som hadde gått under radaren hos politikerne.

– Misforstå meg ikke, men det hadde vært veldig fint om også opposisjonen hadde blitt orientert om at det er kommet 10 til 15 millioner kroner inn i kommunekassa, sier Mikalsen til Altaposten.

Rådmann Bjørn-Atle Hansen bedyrer at «julegaven» fra oppdretterne i Altafjorden slett ikke var tenkt gjemt vekk for politikerne og holdt i reserve til trangere tider.

SNUSTE FRAM PENGER: Odd Erling Mikalsen fikk bekreftet at kommunen har fått store pengebeløp fra oppdrettsnæringen under siste formannskapsmøte. Foto: Jarle Mjøen

– Politikerne får selvsagt disponere pengene i tråd med flertallets ønsker. Nå er det ikke bare 10 til 15 millioner, men hele 21 millioner. De er allerede satt på et investeringsfond, noe politikerne er orientert om, sier rådmannen i den nyrike kommunen.

Engangsbeløp

Både han og Frp-politiker Odd Erling Mikalsen er imidlertid klar på at pengene ikke må betraktes som noen julegave fra oppdretterne. Millionene er betaling for at fiskerimyndighetene har åpnet for to nye grønne konsesjoner som gir større volum av oppdrettslaks innenfor kommunegrensene. Hver av de grønne konsesjonene er prissatt til 10.5 millioner kroner som tilfaller Alta kommune som vertskommune for konsesjonene.

– Det er stilt en betingelse; millionene kan ikke puttes i drift, men må brukes på investeringsbudsjettet, påpeker rådmannen.

Han kan allerede nå slå fast at politikerne ikke vil få noen som helst problemer med å finne prosjekt å bruke de på, og får det også bekreftet av opposisjonspolitiker Mikalsen.

– Med så store investeringer Alta kommune står foran er dette veldig kjærkomne penger.

Kommer mer

Frp-politikeren tror ikke det ligger noen store kamper mellom posisjon og opposisjon om bruken. Det kan det imidlertid gjøre når det fra 2017 kommer tosifrede millionbeløp årlig fra oppdrettsnæringen.

TETT MED OPPDRETT: Lokal i Vest-Finnmark er det tett mellom oppdrettsanleggene (merket med laks). Nå får kommunene betalt for å huse anleggene.

– Stortinget har besluttet at kommunene som har oppdrett skal få en årlig økonomisk kompensasjon. Kompensasjonen avhenger av at volumet øker, og da vi behandlet høringsutkastet til Havbruksfondet mener jeg at det ble anslått en årlig inntekt for Alta kommune fra 10 til opp mot 25 millioner kroner, slår Mikalsen fast.

Rådmann Bjørn-Atle Hansen bekrefter at det er gjort anslag over «oppdrettspengene», og at det er snakk om store årlige beløp.

– Jeg kan ikke nok om dette til å være konkret på beløpet, men vi snakker om mange millioner kroner som vil kunne lette noe av trykket på framtidige driftsbudsjett.

– Idiotisk spørsmål

Leder i Alta SV, Tommy Berg, er helt uvitende om pengene som nå strømmer inn fra oppdrettsnæringen.

– Kan oppdrettsmotstanderne i SV rent moralsk være med å bruke pengene?

– Et ganske idiotisk spørsmål. Har vi noe valg? Vi er kun tre i kommunestyret og flertallet er jeg ganske sikker på ikke synes at det lukter av disse pengene, sier Berg før han legger til:

– Men jeg tror alle som så torsdagens Brennpunkt med søkelys på oppdrettsnæringens metoder, og forsøk på å kjøpe forskermiljø for å framstå i et bedre lys, forstår at vi som kommune ikke kan la oss kjøpe. SV vil fortsatt ha et kritisk utgangspunkt i forhold til oppdrettsnæringen og miljøutfordringene som følger med den.