- Jeg er kjempeglad for denne prisen. Det betyr veldig mye for meg og for den jobben vi i Altaposten gjør. Det betyr også mye for meg å se at vi som jobber i lokalavisene kan endre på ting og at den jobben vi gjør har betydning. I dette tilfelle for mennesker som selv ikke kan kjempe sin egen sak. Men aller mest glad er jeg på familienes vegne, sier Kita Eilertsen morgenen etter prisutdelingen.

Det var under Finnmark journalistlags samling i Vadsø i helga at Kita Eilertsen mottok årets journalistpris i Finnmark. Saken som overbeviste juryen var den såkalte Espen og Signe Marita-saken, der journalist Eilertsen i over et år tok opp kampen for psykisk utviklingshemmede Espen Lyng-Hansen og Signe Marita Ellingsen, for at de skulle få gå på videregående skole, noe de etter retten hadde krav på.

I juryens enstemmige begrunnelse heter det:

I over et år tok journalisten utrettelig opp kampen for at noen av samfunnets svakeste skulle få  gå på videregående skole, slik de hadde krav på. Målet var å avdekke kritikkverdige forhold og den urett byråkratene begikk mot elevene. Resultatet var at Finnmark fylkeskommune måtte ta en helomvendig, men ikke bare for de to elevene Altaposten skrev mest om, også for en rekke andre elever ble det innvilget ekstra skolegang. Saken kan få presedens langt utover Finnmarks grenser.

På Facebook har lykkeønskningene stått i kø. "Verdig vinner" og "velfortjent" er blant superlativene som kommer Kita og hennes sak til del.

Hederlig omtale gikk til Avvir og journalistene Anne Rasmus, Astrid Helander og Ovlla Gaup, for dypdykket de har gjort i dispensasjonssøknadene til Karajsok kommune. Her ble det avdekket oppsiktsvekkende ukultur og grov forskjellsbehandling. Bård Wormdal (NRK Finnmark og Pax forlag) fikk også hederlig omtale for boka Spionbasen, hvor journalisten bretetr ut CIAs og NSAs ukjente historie.