Pantheren til Jens Sivertsen med leopardsete og "beautybag" kan få søstrene Kardashian fra glamourserien med samme navn til å bli misunnelig.

– Ja, den har såpass bredt sete at hekken ville fått plass også, skratter ex-scootercrosskjører Pål Grøtte.

Lørdag var det på nytt tid for å la nostalgien slippe løs under Scooterens dag hos Alta motorsenter. Her kunne entusiaster hilse på gamle kjenninger som Bollevarg, Blizzard, Formula plus og V-max for å nevne noen av veteranene. Noen kjente det verket litt ekstra i ryggen, når de så på de blytunge scootrene fra 1970-80- og 90-tallet, mens andre fikk guttedrømmen, om nettopp å eie en av de glinsede kjøretøyene, oppfrisket.

GUTTEDRØM: Johan Mathis Vars måtte pent drømme da han var liten. Nå er det andre boller om han vil. Foto: Hnane Larsen

– Det er nostalgisk, det kan man trygt si. Jeg husker da jeg brukte å sitte på Jotka å se på når pøblene kom med disse scootrene, sier Johan Mathis Vars, som har slekta sin på fjellstua på vidda sør for Alta. For som med mange andre gutter, ble det med svermeriet.

– Jeg var ikke så heldig at jeg hadde råd å kjøpe meg egen scooter, så jeg var av dem som satt på, sier Vars, som i voksen alder realiserte drømmen.

– For to år siden kjøpte jeg meg en Indy 600, den som står der borte og som nå Torbjørn Balandin eier, sier Vars og peker mot en blågrå doning som veldig mange husker fra det fartsfylte 80- og 90-tallet.

– Jeg kjøpte den hos Jørn Losvar, men solgte den igjen fordi jeg ikke hadde tid til å ta vare på den. Hvis man ike har tid, må man la andre få sjansne til å ta vare på den, for å la den stå i hagen og ruste det er synd, mener Johan Mathis.

Svak for Jens sitt verk

Tankene til Pål Grøtte vandrer også tilbake når han rusler mellom de gamle veteranscootrene.

– Det vekker minner fra ungdomsårene, og om at man ikke hadde mulighet til å eie en slik sjøl, sier Grøtte, som likevel har en scooter stående på utsillinga, en gammel Yamaha V-max.

– Det er litt artig at vi alle har våre favoritter. Vi samler ikke litt på alle merkene, det går i ett merke. Lillemoen (Erlend journ.anm) er eksempelvis helfrelst på Ski doo, mens Jens kun går for Arctic cat, forklarer Pål.

Selv om det er Yamaha i hans hjerte, må han innrømme at de to Arctic cat Pantherne til Sivertsen vinner skjønnhetskonkurransen.

– De tresylindrede luftavkjølte maskinene her tar kaka. De ser ut som om de er pakket ut av originalemballasjen i går, skryter Grøtte.

SKROT-KONGEN: Jens Siversten får gull av gråstein. Beviset har han under rumpa. Foto: Hanne Larsen

Vrak i Suosjavvri

Oppusser-kongen sjøl, Jens Sivertsen, forsøker på det mest ydmyke dalavis å gjemme seg unna fotolinsa, men må til slutt kapitulere. Han innrømmer at hobbyen tar enormt med tid og penger. Heldigvis er folk flinke å tipse han om scootervrak hist og her.

– Denne fikk jeg tips om at stod i Suosjavvri. Den var totalvrak da jeg henta den, forteller Sivertsen om den ene Pantheren fra 1968, som står uten en skramme og skinner ved siden av han.

Et annet objekt som skinner minst like mye er Formula plussen til Erlend Lillemoen.

– Denne har jeg bygget fra bunnen av med deler fra Ørnskjøldsvik, Kiruna og Hammerfest, sier Lillemoen, som bekrefter at det er et skikkelig detektivarbeid når en gammel drøm skal skrus sammen.

– Og ikke bare litt, ler han.

HOT I KULDA: De som kom susende på en splitte ny Formula plus på slutten av80-tallet fikk ekstra mange lange blikk. Det vet Erlend Lillemoen som har bygget opp denne. Foto: Hanne Larsen

For Johan Mathis Vars er det en soleklar vinner i salen.

– Den Plussen som Lillemoen har pusset opp vekker gamle guttedrømmer til live. Da den kom, puh, det var noe av det råeste, sier han og blir våt i blikket bare av å snakke om det.

For butikkeier Ole Steinar Østlyngen betyr det litt ekstra å samle de gamle veteranscootrene på Scooterens dag, som alltid markerere starten på vintersesongen for den rutinerte scooterforhandleren.

– Det har vært enormt med folk innom, mange hundre, ja kanske opp mot tusen, sier han.

– Har du solgt noe?

– Ja, vi selger mye både klær, utstyr og scootere. Uten at jeg skal si det sikkert så har vi sikkert hatt 4-5 signereringer på scootersalg i dag, oppsummerer Østlyngen.

BROM, BROM: Heljar Bang var aldri i tvil om hvilken scooter som var finest. Foto: Hanne Larsen

Mens doningene rulles ut så forsiktig som nyfødte babyer er det en krabat som fortsatt ikke har fått nok. Heljar Bang (tre fingre gammel) ser sitt snitt til å prøvekjøre noen flere favoritter før han skal hjem. Når vi spør om han kan klatre opp på den scooteren han synes er finest er valget lett. Da hopper han rett opp på den guleste Bollevargen han finner og gliser bredt.