Fredag formiddag la fylkesmann Gunnar Kjønnøy fram sitt forslag til ny kommunestruktur, i Vadsø.

– Dette er en tilråding og tanken rundt en videreføring av prosessene vi har presentert. Vi kan ikke så gjøre så mye mer nå, vi har satt et punktum og det vil være kommunaldepartementet og stortinget som blir de neste aktørene. Når det er sagt, så har vinduet for tilbakemeldinger blitt utvidet og vi vil videresende eventuelle nye innspill fra kommunen mot årsslutt, sa fylkesmann Gunnar Kjønnøy under presentasjonen.

Fra 19 til 15

Forslaget til fylkesmannen går grovt forklart ut på at følgende kommuner slår seg sammen:

  • Hammerfest og Kvalsund (allerede vedtatt å slå seg sammen)

  • Alta, Loppa og Kvænangen (Alta positive til sammenslåing, i Loppa og Kvænangen har folk stemt nei)

  • Gamvik og Lebesby (Har ikke behandlet spørsmålet i kommunestyrene)

  • Tana og Nesseby

I sitt Fylkesmannens tilrådning i kommunereformen skriver Fylkesmannen i Finnmark at man i tillegg til å gå for frivillige sammenslåingsvedtak (Hammerfest - Kvalsund) finnes det ytterligere fire kommuner som stiller seg positive til videre samarbeid.

– Disse kommunene mangler imidlertid nødvendig tilslutning fra nabokommuner, skriver Fylkesmannen i Finnmark.

Alta og Vadsø er begge positive til videre drøftinger. Berlevåg ønsker helst å stå alene, men foretrekker en storkommune i Øst-Finnmark om det blir tvungen sammenslåing. Tana mener endring i kommunestruktur må baseres på frivillighet.

– Samtlige av disse fire nevnte kommuner er behandlet i de etterfølgende vurderinger, heter det i dokumentet, hvor konklusjonen altså er at Lebesby/Gamvik, Nesseby/Tana og Alta/Loppa/Kvænangen bør bli nye kommuner ved siden av Hammerfest/Kvalsund.

Samlet vil vi dermed gå fra 15 til 19 kommuner i Finnmark, om Fylkesmannens forslag går gjennom.

Vil ha fem sterke regioner

Men Fylkesmannen mener man på lengre sikt bør tenke enda større regioner. Han tenker seg et fylke med fem sterke «regioner» heller enn 19 eller 15 små kommuner:

  • Varanger kommune, vil ha 26.200 innbyggere i 2020. Består av kommunene Vardø, Vadsø, Nesseby, Tana, Berlevåg, Båtsfjord og Sør-Varanger.

  • Porsanger og Nordkinn kommune, vil ha 9.800 innbyggere i 2020. Består av kommunene Porsanger, Gamvik og Lebesby.

  • Indre Finnmark kommune, vil bestå av 5.500 innbyggere i 2020. Består av Kautokeino og Karasjok.

  • Hammerfest, Kvalsund, Måsøy og Nordkapp kommune, vil ha 16.800 innbyggere i 2020. Består av Hammerfest, Kvalsund, Måsøy og Nordkapp.

  • Alta, Loppa, Kvænangen og Hasvik kommune, vil ha 24.000 innbyggere i 2020. Består av Alta, Loppa, Kvænangen og Hasvik.