Et enstemmig formannskap i Kautokeino etterlyser hvordan kommunene skal kunne ivareta det samiske perspektivet i kommunene. Formannskapet peker på at regjeringen har nedsatt et eget Samisk språkutvalg som skal legge fram sin NOU den 10. oktober. Arbeidet med ny kommunelov og Samisk språkutvalg bør koordineres, slik at det samiske perspektivet i kommunene ivaretas på en best mulig måte, heter det i uttalelsen fra formannskapet i Kautokeino.

Samtidig bekymrer det formannskapet at ekstrakostnader til kontrollutvalg, økt rapporteringsplikt og stor grad av kommunikasjonsansvar at «selv små kommuner vil måtte opprette kommunikasjonsavdelinger og større grad av egenansvar for lovlighetskontroll for kommunedirektør, som vil forplikte til juridisk kompetanse. Dette er ikke små tilleggskostnader for en liten kommune, heter det fra formannskapet.

Kautokeino kommune forutsetter derfor full økonomisk kompensasjon for alle tilleggsoppgaver som kommunen vil bli pålagt som følge av den nye kommuneloven. Og formannskapet mener kommunene bør ha frihet til å velge en politisk ledelse som passer med lokale forhold og med de behov som finnes lokalt.

– Det bør tas en gjennomgang av om eksisterende lovpålagte funksjoner er utdatert, heter det i den enstemmige uttalelsen fra Kautokeino formannskap som forventer konsultasjoner i lys av kommuneloven.