I morgen, mandag, trer et knippe endringer i kraft for radiolytterne til NRKs «flaggskip», morgensendingene med regionalt innhold på P1. For selv om P1 ifølge distriktsredaktør Morten Ruud kan skilte med «en oppslutning på nivå med det man finner i Nord-Korea», så er det hele tiden rom for forbedringer:

– Ut fra ganske dype, faglige analyser rundt hva folk liker, hva de trives med og hvordan de ønsker å starte dagen, har NRK kommet fram til endringer i malen for hvordan vi skal bygge radiosendingene våre, forteller Ruud.

Mindre prat

Endringene er på ingen måte radikale, men samlet skal de gi lytterne en enda bedre opplevelse.

– Vi har flyttet bulletengen, slik at denne kommer hver halve time. På hel time er det lokale nyheter etter riksnyhetene, som i dag. Men lengda på lokale nyheter er gått fra fem til to minutter. Den utvidede nyhetssendinga Finnmarksnytt er lagt til klokka 07.22, forklarer redaksjonssjef Merete Jørstad.

– Bakgrunnen for dette er at det blir for lange verbale strekk, og da faller folk fra. Ser vi at dette ikke fungerer, da må vi vurdere å endre igjen, sier Jørstad.

Lokalt vil debatten beholdes, samt avisrunder, utvidet værmelding og historisk tilbakeblikk.

Samme musikk landet over

Andelen musikk skal økes litt, fra dagens 35 prosent i Finnmark til 40 prosent. Overgangen til DAB har dessuten fått en - for mange - uventet konsekvens:

– Nå skal samme musikk spilles til tilnærmet samme tidspunkt på de lokale sendingene. Det åpnes fortsatt for lokal musikk, men mye blir samkjørt nå.

De forestående endringene er ikke proklamert på noe som helst vis:

– En del er allerede gjort, håpet er at dette skal gli umerkelig inn. Målet er uansett å få et bedre tilbud til publikum, sier Ruud.