«Hvis nødvendig skal jeg støtte aksjonisene om de kommer»

– Marion Palmer, kvalsundværing

– Et vellykket folkemøte, sier Natur og Ungdom Finnmark etter at rundt 30 interesserte samlet seg i Hammerfest torsdag denne uken, til møte om den planlagte gruvedriften i Kvalsund med tilhørende sjødeponi.

Natur og Ungdom er sterkt kritiske til prosjektet, og har i lengre tid truet med sivilt ulydige aksjoner for å stoppe prosjektet. De viste alvor i februar, da de raslet med lenkene og aksjonerte mot et lignende gruveprosjekt i Førdefjorden.

Legg det på is

På møtet kom det både privatpersoner, organisasjoner og partier som engasjerer seg i saken. Ingrid Skjoldvær, Leder i Natur og Ungdom, innledet om konsekvensene av gruvedumping i Repparfjord. Kvalsundboer Marion Palmer innledet om historien til Nussir og hennes erfaringer i motstanden mot gruveprosjektet.

– Jeg håper presset blir så stort og at kobberprisene går ned slik at prosjektet legges på is. Men dersom det blir nødvendig skal jeg støtte aksjonistene om de kommer, sa Marion Palmer på møtet.

Kritikk mot Brende

Annie Henriksen fra Naturvernforbundet i Finnmark gikk kraftig ut mot både lokale og nasjonale politikere.

– Børge Brende reiser til USA å snakker om å ta vare på havet og beskytte mot plastforurensing og overfiske, men nevner ikke ett ord om at Norge skal dumpe gruveavfall i nasjonale laksefjorder, sier Annie Henriksen.

På møtet fikk motstanden samlet seg og snakket om planene fremover og samarbeid videre i saken.

Lokal mostand

– Vi står i kampen. Skulder ved skulder skal vi stå sammen med lokalbefolkningen, miljøorganisasjoner og samiske interesser helt til kampen er vunnet enten gjennom lovlige prosesser eller sivilt ulydige aksjoner, avslutter Fylkesleder i Finnmark Natur og Ungdom Kamilla Elene Samuelsen.

– Vi ønsker å vise frem den lokale motstanden mot gruveprosjektet, og er fornøyd med at hammerfestingene og kvalsundværingene møtte opp for å vise sin motstand mot dette miljøfiendtlige gruveprosjektet i Repparfjord. Engasjementet er inspirerende og sammen er jeg sikker på at vi vinner, sier Ingrid Skjoldvær, Leder i Natur og Ungdom.