I et brukerutvalgsmøte onsdag forsøkte Alf Bjørn å ta opp ambulanseflykuttet.

– Jeg fikk utvalget med på å behandle ambulanseflykuttet på slutten av møtet under posten eventuelt. Da jeg satte fram forslag kom det fram at det var for mye fokus på Alta, og da var det plutselig ikke stemning lengre for å behandle saken. Det som skuffer meg mest er at jeg heller ikke fikk støtte fra finnmarksrepresentantene i utvalget, sier Bjørn, Ap-veteranen fra Alta.

– Hva gjør de?

Selv spør Bjørn seg om Helse Nord bevisst har fått satt sammen et brukerutvalg med få eller ingen kritiske røster. Han opplever regionalt brukerutvalg (RBU) i Helse Nord kun som et sandpåstrøingsorgan som ikke evner å reise problemstillinger som ikke passer for Helse Nord-ledelsen.

– Noen vil helt sikkert koble behandlingen av flyambulansesaken til støyen rundt oppnevningen av regionalt brukerutvalg i vår. Personlig spør jeg meg hva lokale representanter, både i Helse Nord-styret og i denne sammenheng brukerutvalget, egentlig gjør. Lite tilsier at de  står på for brukerne og befolkningen de er satt til å representere, er kraftsalven fra Bjørn.

Viktig finnmarkssak

Allerede før han dro på møtet i Tromsø tok han kontakt med Alta-ordfører Monica Nielsen for i samarbeid utarbeide forslag til en uttalelse som han håpet å få brukerutvalget med på.

– Kuttet i ambulanseflytilbudet vil bety et sterkt redusert akuttilbud i Alta, men det vil ifølge fagfolkene ramme resten av Finnmark enda hardere. Et samlet fagmiljø støttet av alt av finnmarkspolitikere står sammen om kreve at ambulanseflytilbudet opprettholdes med tre fly i Finnmark på basene i Alta og Kirkenes. For meg er det utrolig at brukerutvalget ikke ville være med å støtte en uttalelse med likelydende krav, forklarer den frittalende helsedebattanten.

Før Bjørns forslag ble tatt opp til votering fremmet utvalgets leder Arne Ketil Hafstad forslag om å avvise saken. Kun Alf Bjørn stemte for realitetsbehandling.

– Kraftsalve

En av representantene fra Finnmark i utvalget, Jørgen Dahl  fra Vadsø, sier at det ikke er første gang  Alf Bjørn kommer med sterk kritikk av de faste brukerrepresentantene.

– Forslaget til Bjørn inneholder kraftsalver  som en kan forvente når det kommer fra en engasjert mann som han. Når han tar dette opp under eventuelt, og vi ser hva uttalelsen inneholder ble det åpenbart at den ikke kunne behandles. En seriøs behandling vil kreve at fakta og innhold utredes, og det fikk vi ikke tid til. Derfor ble han oppfordret til å fremme dette som en egen sak, eventuelt å ta det opp gjennom det lokale brukerutvalget i Finnmark, påpeker Dahl overfor Altaposten.

– Bjørn etterspør hva dere gjør for å ivareta brukernes interesse?

– Som sagt er det ikke noe nytt at Bjørn kommer med kritikk av meg og andre i brukerutvalget. Det får han bare gjøre. Brukerutvalget kan ikke gå på akkord med forsvarlig behandling, sier Dahl som også leder det lokale brukerutvalget i Finnmark.

Ble vraket

Bjørn ble innstilt som fast medlem til RBU av FFO Finnmark. Helse Nord valgte imidlertid å bryte med gjennomført praksis om å tiltre innstillingen fra brukerorganisasjonene. I stedet for Bjørn innsatte de Jørgen Dahl fra Vadsø som fast representant.

– Jeg ble helt sikkert oppfattet som brysom og for opptatt av forbedringer av tilbudet for pasientene i Alta-regionen, synset Bjørn rundt vrakingen i vår.

Tidligere leder av FFO Finnmark, Arnfinn Sarilla, kommenterte vrakingen med at det var  svært merkelig at Helse Nord ikke vil benytte seg av Alf Bjørn i brukerutvalget.

– Han er en sjelden klar røst, en som alltid setter seg inn i saker han uttaler seg om. Ikke minst er han tøff nok til å ta en «fight» når det er behov for det. Mistanken om at Helse Nord har følt han for brysom er sterk, sa Sarilla i juni til Altaposten.

Fra Helse Nord ble den uvanlige innblandingen i sammensetningen av RBU forklart med følgende skriftlige redegjørlese:

«Alta kunne vore representert med Alf Bjørn om vi hadde fulgt slavisk forslaget til FFO Finnmark. Men vi ynskte å ivareta kontinuitet og samisk bakgrunn. Derfor vart Alf Bjørn 1. Vara. Jørgen Dahl fortsatte og Else Marie Isaksen kom inn på samisk bakgrunn.»

Her er forslaget fra Bjørn som ble for sterk kost for brukerutvalget:

Alta er Finnmarks største by med over 20.000 innbyggere. Kommunen har ikke sykehus med akuttilbud. Dagens lokalisering av 2 ambulansefly i Alta inngår i byens akuttilbud ved at luftambulansepersonellet bistår ved akutte hendelser når de er tilgjengelige ved basen i Alta.

Luftambulansens primæroppgave er tilbringertjenesten , og for Alta kommune har luftambulansens bistand ved akutte situasjoner vært en forutsetning og helt nødvendig for at Alta har kunnet klare seg uten sykehus med akuttfunksjoner .Tilbudet til pasienter i Altaregionen med sine nærmere 25.000 mennesker der luftambulansen kan stille med anestesisykepleiere og annet høyt utdannet fagpersonell og den kompetansen de innehar i forhold til livreddende arbeid, er helt avgjørende for akuttilbudet i Alta.

Jet ambulanseflyet som planlegges faset inn for å ivareta Svalbard , og som skal være lokalisert i Tromsø, kan kun lande ved de størst flyplassene i Finnmark. Finnmarkskommunene har reagert kraftig på en svekket beredskap og krever at de 2 propellflyene i Alta videreføres når jeten settes inn for blant annet å ivareta Svalbard .

Fagmiljøene som er bygd opp rundt luftambulansetjenesten i Finnmark er viktig og må videreføres.

Regionalt brukerutvalg i Helse Nord RHF( RBU) krever at propellflyene som i dag tjenestegjør i Finnmark, videreføres når jet ambulanseflyet settes inn. Dette både for å ivareta den generelle beredskapen i fylket og for å ivareta akuttilbudet i Alta.