De siste dagene har Claus Jørstad sin mer eller mindre sanne historie om et testikkeluhell, som involverte den hullete IKEA-krakken «Marius», en varm dusj, såpe og en «kaptein» med to «båtsmenn» på avveie, gått Europa rundt. Jørstad skrev en humoristisk «klage» til IKEA, og fikk et overraskende svar fra møbelgiganten. Klagen fikk et skred av likes, delinger og kommentarer, og ble omtalt i en rekke medier. Blant andre Daily Mail, med sine 5 millioner Facebook-følgere, har omtalt historien, som du finner her.

Kvalitetssikret av statsråden?

Blant de som leste historien og lo så tårene rant, var fiskeriminister og Jørstads partifelle Per Sandberg (Frp). Lørdag dukket bildet du ser øverst til venstre opp på Jørstads facebookside. «Per har ordnet gul krakk til deg med litt større hull, han har kvalitetssikret at det ikke vil være vesentlige problemer med denne», heter det i meldingen, skrevet av Bengt Rune Strifeldt (Frp).

Overfor Altaposten sier en lattermildt Sandberg at han – i likhet med Jørstad – kan ha tatt seg noen kunstneriske friheter:

- Dette avkreftes eller bekreftes ikke! Jeg kan dog fortelle at jeg har gode knær, og i motsetning til Claus ikke har behov for krakk i dusjen, sier Sandberg og ler.

- Krakken vi har funnet, for øvrig under arbeidet med partiprogrammet til Frp på Skaland, på yttersida av Senja, er som Claus etterlyste gul. Og den har noe større hull enn krakken Claus kjøpte fra IKEA. Som jeg forstår det er forholdet mellom størrelsen på hullene og størrelsen på båtsmennene det viktige her, så det er godt å kunne melde at vi har løst problematikken. Registrerer også at IKEA ikke kunne ordne en gul krakk, nå har programkomiteen i Frp ordnet opp i dette. Er ikke dette handlekraft, så vet ikke jeg, sier Sandberg lattermildt.

Lo godt

Statsråden forteller at han lo godt da han leste Claus’ historie. Han mener vi alle kan ha godt av en fin dose lettbeint humor innimellom:

- Det er godt å kunne lese saker der du får slippe skuldrene og bare le. Og, for å si det slik, det er på grunn av slike historier, fortalt av slike folk, at jeg er så glad i Finnmark! Dere har en fantastisk tilnærming til livet. Vi har også sett det disse dagene vi har jobbet med partiprogrammet, her ytterst på Senja. Etter fire dager med intense forhandlinger, er temperaturen nærmer seg kokepunktet, så kommer finnmarkingen vår – Bengt Rune – på banen med den gode og riktige kommentaren, som løser opp i stemningen igjen. Nei, det er noe helt eget med dere finnmarkinger, sier Sandberg.

Gledet mange

Sandberg slår om og blir alvorlig i tonefallet.

- Historien Claus presenterte virker å være tatt på sparket. Han hadde neppe tenkt at dette skulle spres så veldig, og at han skulle glede så mange. Men historien hans har utvilsomt gitt mange en god latter, den har vært et lysglimt i de mange historiene vi leser om mobbing, trakassering, netthets og trasige ting som foregår på nettet. Det blir negativt og deprimerende. Her har en morsom historie om en uskyldig krakk fra IKEA tatt helt av og gledet mange. Vi skulle hatt massevis av slike saker, sier Sandberg.

- Og jeg må jo si jeg synes det er fantastisk at IKEA svarte som de gjorde. Jeg blir ikke overrasket om de kommer med et svar på dette, om de kommer med gule «Claus-krakker» en gang i framtiden!