Tømmeret som løftes opp i traileren i videoen over, skal gi varme ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV). Hogsten blir gjort av det lokale selskapet Pasvik Biovarme AS, som samtidig hugger sagtømmer til lokale sagbruk.

FeFo har nå over 11.000 kubikkmeter tømmer i Pasvik, Karasjok og Alta, som skal bli til fjernvarme.

Mange involverte

På Høybuktmoen sørger Norsk Biobrensel AS, som FeFo har inngått avtale med, for leveranse av flis til Bioenergy AS som produserer varmt vann og varme. Avtalen ble inngått i oktober i fjor, og det årlige forbruket er beregnet til 4.000 kubikkmeter tømmer.

Mye tømmer fra skogene i Pasvik, Karasjok og Alta har denne sommeren blitt sendt til biovarmeanlegg. Ved industriområdet på Skillemoen i Alta har den lokale aktøren Arctic Bio AS stått for hogst på vegne av FeFo. Denne hogsten går til Norsk Biobrensel, som frakter tømmer med båt fra Alta havn.

– Vi har hugd litt ekstra for å være på forskudd. Dette skal vi gjøre i 15 år, sier Ole Andre Hestmo, skogforvalter i FeFo i en pressemelding.

I tillegg er hele tømmerlageret i Karasjok solgt til finske Inergia Lâmpô, som leverer flis til bioenergianlegg i Inari.

Håper på flere arbeidsplasser

– Vi kjøper tjenester for å kunne gjøre det vi gjør, så det er en del som allerede er sysselsatt i skogen. Statskog drev skog til 1993 i Pasvik, noe tidligere i Vest- Finnmark. Dermed bygger vi opp kompetanse i Finnmark til å skjøtte skogene. Det kan bli mer aktivitet i framtiden, kanskje ikke på hogst, men i foredlingen. Den vil øke gradvis jo eldre skog vi får. Det er snakk om veldig store verdier på sikt, sier Hestmo.