I en fersk dom fra Alta tingrett heter det at altaværingen, en kvinne i 50-årene brøt vegtrafikkloven, da hun:

  • Lørdag 26. september 2015 i Alta førte personbil til tross for at hun var påvirket av alkohol. Blodprøve tatt to timer etter kjøring, viste en alkoholkonsentrasjon på 2,18 promille.

Tiltalte møtte og erkjente seg ikke skyldig.

Skulle handle

Kvinnen har for Alta tingrett forklart at hun lørdag morgen skulle til butikken for å handle. Hun påsto selv at hun ikke hadde drukket noe før hun satte seg inn i bilen. Men kvelden før hadde hun imidlertid drukket noen «kveldsøl», hun tror det kan ha vært seks halvlitere. Selv mente hun å være edru.

Kvinnen har derimot innrømmet å drukket et par øl, etter at hun kom hjem fra butikken.

En butikkansatt vitnet i retten og beskrev kvinnen som «ikke edru» og «veldig blid og vennlig, og det luktet alkohol av henne». Det samme inntrykket fikk politibetjenten som dro hjem til kvinnen.

– Politivitnets inntrykk av tiltalte var at hun var åpenbart beruset. Tiltalte snøvlet da hun pratet, var blank på øynene, og hadde problemer med å stå rett. Etter vitnets erfaring er det ikke mulig å få 2,18 i promille på en time ved å drikke én halvliter øl, eller to.

Straffeutmåling

Rettens samlede vurdering er at det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte ved kjøringen hadde en promille tilsvarende 1,58.  Dette med grunnlag i normal alkoholforbrenning og antatt tid mellom inntak og blodprøve.

– Retten har også funnet det bevist at tiltalte, vurdert som edru, visste at hun kjørte i alkoholpåvirket tilstand. Hun har dermed handlet forsettlig, heter det.

Retten valgte å følge påtalemyndigheten forslag om en straff på ubetinget fengsel i 24 dager, og bot på 30.000 kroner.  Kvinnen ble også idømt saksomkostninger på 1.000 kroner og mister førerkortet i to år.