I Loppa må ordfører Steinar Halvorsen lete godt for å finne de som vil avvikle Loppa som selvstendig kommune. Selv tilhører han et lite mindretall av innbyggerne, som tror de får det best med å være under Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansens beskyttende budsjetter.

– Det var forespørsel i formannskapet om ikke varaordfører Stein Thomassen (Ap) kunne delta på møtet sammen med meg. Thomassen er motstander av sammenslåing, men det var ikke årsaken til at det ble besluttet at kun jeg og rådmann Marion Høgmo skulle reise inn til Alta, forklarer Halvorsen.

– Hvorfor ikke, Alta stilte jo tverrpolitisk?

– Ja, Alta gjorde det etter at formannskapet ønsket at forhandlingsdelegasjonen skulle møte sammen med ordfører og rådmann. For øvrig var det en beslutning som ble tatt uten at ordfører Monica Nielsen var tilstede i formannskapet. I utgangspunktet var kun kommunene invitert til å delta med ordfører og rådmann. Derfor ble det bare til at jeg og Høgmo reiste, begrunner han.

Tolker folkeavstemningen

Loppa-ordføreren har helt siden intensjonsavtalen om sammenslåing med Alta ble laget, vært en overbevist ja-mann. Han har ment, og mener fortsatt, at Loppa ikke vil klare å gi et like godt tjenestetilbud til befolkningen ved å stå alene.  473 av Loppas befolkning gikk til stemmeurnene  og 86 prosent sa nei. Det har ikke fått Loppa-ordføreren til å gi opp håpet om sammenslåing

– Mindre en 50 prosent av de stemmeberettigede, stemte nei. Over 50 prosent stemte ja eller lot være å stemme. Det tolker jeg dit hen at de har gitt de folkevalgte jobben med å ta bestemmelsen for dem. Som ordfører har jeg et ansvar for å sikre at våre innbyggere får de kommunale tjenester de har krav på, i dag, i morgen og årene som kommer, fastslo Halvorsen i en pressemelding like etter folkeavstemningen.

  • Fylkesmannen sier at døren ikke er helt lukket for at Kvænangen kan bli en del av storkommunen. Også i Kvænangen var det et klart nei i folket til å bli en del av Alta. Nå vil fylkesmann Kjønnøy drøfte Kvænangens situasjon med Fylkesmannen i Troms.DRO UTEN