I etterkant av den store politiaksjonen torsdag, der 37 mopeder og en ATV ble avskiltet og 30 av kjøretøyene tatt i forvaring, har politiet mottatt signaler om at en «hevnaksjon» kan være under opprulling. Via sosiale medier, blant annet meldingstjenesten Jodel, skal det ifølge politioverbetjent Steinar Aas Andersen ha vært lagt ut meldinger som kan tyde på dette.

– Vi forventer en «motreaksjon» fra deler av mopedistmiljøet. Vi har fått vite at tanken er å finne fram gamle crossmotorsykler og annet, for så å dra for å herje i byen gjennom helga. Dette må vi advare på det sterkeste mot. Vi ber innstendig om at alle beholder vettet, og ber også foreldrene følge med nå. Om poden plutselig har skaffet seg ny moped eller lettmotorsykkel, eventuelt crossykkel, så må dere reagere, oppfordrer Andersen.

TRUSLER OG LATTERLIGGJØRING: Mopedistene får gjennomgå på Jodel. Politiet har snappet opp signaler som tyder på at det er en hevnaksjon under oppseiling, noe Steinar Aas Andersen advarer sterkt imot. Foto: Screenshot Jodel

Hevnvarsel

Torsdagens aksjon har fått Jodel og andre sosiale medier til å flyte over med meldinger hvor mopedistene latterliggjøres.

En av meldingene på Jodel vitner om at en forestående aksjon kan være under oppseiling. «Ser visst ut til at det blir trøsykkelmafiaen som e på overskriftan til altapostn på søndag», innleder en person.

«Vent å se "we come back"» kommenterer en, mens en annen skriver: «Det kommer nok til å stå "gjeng kjører moped uten skilt å terroriserer alta"». Siste melding har fått 14 «upvotes».

– Jeg vil også understreke at det med dette kan oppstå farlige situasjoner. Vi ber foreldrene komme på banen. Det er snakk om mindreårige, og som foreldre er det du som bestemmer, påpeker Andersen.

FANGSTEN: 38 kjøretøy ble avskiltet under torsdagens kontroll ved Alta videregående skole. Disse tas i forvaring, ved at de låses inn i en container, i seks måneder. Foto: Politiet

Risikerer innreiseforbud

– Du truer med at dette kan havne på rullebladet. Hva kan konsekvensen av slikt bli?

– I flere jobber og utdannelser gjøres det utvidede søk på rullebladet før personen godtas. Enkelte land, hvor det kreves visum, kan det bes om uttømmende bøteattest før visum utstedes.

– USA er blant de som er strenge. Kan disse ungdommene for eksempel risikere å ikke få innreisetillatelse til USA?

– Jeg vet at USA er ganske så strenge, men er usikker hvor grensa går.

– Kan en slik hevnaksjon få konsekvenser også for foreldrene?

– Nei, jeg ser ikke helt umiddelbart at foreldrene skal måtte stå til rette for noe slikt.