Høyres fylkestingspolitiker Kristen Albert Ellingsen fra Alta legger all polemikk til side og forklarer hvorfor deler av Høyre ikke stemte for Venstres benkeforslag til fylkestinget. Brevet til helseministeren advarte mot å satse på jetfly i stedet for å opprettholde to ambulansefly på altabasen. På svært kort tid måtte Høyre-benken ta stilling til faktabiten i en uttalelse.

– Vi var usikre på om alt i benkeforslaget fra Venstre-politiker Trine Noodt var forankret i Helse Nords høringsnotat. Finnmark har spesielle utfordringer, men vi må ikke se på kvadratkilometer i stedet for folk, for i vårt fylke har vi spesielle utfordringer, sier Ellingsen.

Vil ha begge deler

Han forsikrer at Høyre vil jobbe for optimal ambulansetjeneste for Finnmarks befolkning.

– Jeg reagerer i likhet med andre på at man ser på jetfly som et alternativ til de flyene som kan operere på småflyplassene i Finnmark. Jetflyet det er snakk om kan ikke engang lande på den flyplassen hvor vårt sykehus ligger i Hammerfest. Det er positivt at man har opprustet beredskapen med en styrket helikoptertjeneste, men dette bør ikke gå ut over flyambulanseberedskapen ved basen i Alta. Det bør derfor ikke være tvil om at jeg mener flyambulansen i Alta er svært viktig for den helsemessige beredskapen. Blant annet er nabokommunene Loppa og Kautokeino veldig avhengig av et godt tilbud i Alta, sier høyrepolitikeren.

Fagmiljøene viktige

Kristen Albert Ellingsen sier det er viktig at man også har jetfly stasjonert i Nord-Norge, som kan sikre raskere transport til eksempelvis større fagmiljøer, når dette er nødvendig.

–  Jeg har selv en personlig erfaring knyttet til dette med tidsaspektet og muligheten for å komme seg raskt til et større fagmiljø, som når man starter med fly fra Alta klokka 24.00 om natta, lander i Oslo klokka 02.00 og pasienten ligger på operasjonsbordet på Rikshospitalet før seks på morgenen. Det er da man skjønner at minuttene teller. Så jeg er ikke motstander av jetfly og jeg mener vi ikke ensidig må se på transport og beredskap internt i Finnmark, men også skjele til de større fagmiljøene og muligheten man har for å komme seg dit raskt, eksempelvis når det gjelder transplantasjoner, sier Ellingsen. Og legger til at dette likevel ikke må bidra til å svekke internberedskapen i Finnmark.

Vil beholde base

Han mener man ikke bør underkommunisere at jetfly som har større muligheter for flyging over større distanser.

– Men internt i Finnmark må man se på flyambulansen og beredskapen i sammenheng med geografien og de flyplassene som brukes. Alta har den beredskapen som skal til, og med dagens løsning vil Alta lufthavn være en garantist for sikkerhet og kontinuitet, avslutter Ellingsen.