Hans Ole Eira fra Flyttsamelista var ikke inhabil da planutvalget besluttet at Joakim Førster ikke får gjerde inn sitt tilleggsareal, som han har søkt om og fått lov til å dyrke opp. Det forteller ordføreren i Kautokeino, Johan Vasara, til Altaposten.

Enig med professoren

Det betyr at administrasjonen i Kautokeino er på linje med jusprofessor Frank Aarebrot som uttalte til avisa Sagat at Eira neppe var inhabil. Det var opposisjonsleder og tidligere ordfører Klemet Erland Hætta som først tok opp spørsmålet i media om Eira kunne ha vært inhabil, siden han ledet et reinbeitedistrikt i midtre sone og avga høringsuttalelser på vegne av dette distriktet ved tidligere runder i saksbehandlingen. Eira slo fast at han selv hadde tatt opp habilitetsspørsmålet, men at ingen krevde at han skulle kjennes inhabil og derfor deltok i saksbehandlingen. For to uker siden lovet ordføreren å ta spørsmålet om habilitet opp med administrasjonen. Det har han nå gjort.

Konkluderer klart

– Jeg har bedt administrasjonen sjekke det og der konkluderes det også med at Hans Ole ikke var inhabil. Han har ikke være leder i sonestyret siden 2012, men løftet likevel habilitetsspørsmålet selv i forkant av saksbehandlingen i organet, noe som er i tråd med habilitetsregelverket. Han ble ikke erklært inhabil, og vi ser som sagt heller ikke nå at han skulle vært inhabil i den saken. Saken står som den står fra planutvalget, sier ordføreren.

Han har heller ikke registrert at noen har anket beslutningen fra planutvalget inn for kommunestyret. Før det blir gjort, gjelder vedtaket fra planutvalget, der Joakim Førster får det tilleggsarealet han har søkt om, men ikke får gjerde det inne og må innhente uttalelser fra Statens vegvesen om trafikale forhold knyttet til det nye jordstykket. Til spørsmålet om avkjøring til jordet, har Førster tidligere slått fast at dette er snakk om å bruke samme avkjøring som har vært brukt de siste 20 til 30 årene.

Kan påklages

Ordfører Johan Vasara slår fast at det var i 2014 at planutvalgslederen sist hadde verv i distrikt 30B og siden han ikke har noen tilhørighet til saken har administrasjonen slått fast at han verken har beierett i området eller i nærheten og derfor ikke kan ha vært inhabil.

– Saken er for øvrig fra søkerens side påklagbar som alle andre forvaltningssaker. Det viktigste er at vi har fått den kommunale saksbehandling opp å gå igjen. Folk skal ikke måtte vente i 3-4 år for å få saken sin behandlet i kommunen, sier ordføreren til slutt.