Grendelaget i Russeluft har sett seg lei på saueplagen i bygda og går til anmeldelse av to sauebønder for dyreplageri, manglende gjerding og unnlatelse av å gjete dyr som ikke er gjerdet inn.

– Saueskit over alt

Politianmeldelsen ble levert torsdag denne uka og handler om at bygdefolket i Russeluft mener sauebøndene Geir Tore Olsen og Magnus Arnesen ikke overholder verken gjerdeplikt eller gjeteplikt. Grendelaget mener bøndene er forpliktet til å gjete sauene sine, så lenge de ikke har sørget for gjerde.  Altaposten omtalte saken i vår, men nå tar grendelaget saken videre.

I anmeldelsen skriver grendelaget at de har klaget over at sauene trekker ned i bygda, straks etter at de er sluppet på Fefo-grunnen, der de kan beite, men hvor det ikke finnes gjerder. Hagene og slåttemarka blir nedtrampet og hagene er nedgriset med saueskit, så fottøy grises ut bare man går en tur.

– Tenker det blir fint å sanke blåbær og tyttebær utover høsten, skriver er grendelaget i anmeldelsen, der de understreker at det er så som så med nattesøvnen på grunn av breking og bjelleklang natta lang, der sauene vandrer hvileløst langs fylkesveien og i hagene til folk.

Må sørge for gjerde

De mener det blir feil at sauebøndene krever at beboerne skal gjerde sauene ute.

– Det er ikke vi som driver med sau. Gjerdeplikten er deres. Lovverket er meget klart her og vi forlanger at dette blir fulgt, skriver Russeluft grendelag i anmeldelsen. Der de hevder at verken beiteloven eller gjerdeloven følges av dem som slipper sauene sine i Russeluft-området.

Grendelaget krever nå at sauebøndene gjerder inn det området på Fefo-grunn som brukes til sauebeite, slik at de blir kvitt plagene. Beboerne i Russeluft sier via grendelaget at de ikke akter å værer saueeiernes ubetalte gjetere. De mener at  man må ta seg av dyra.

– Slik det er nå, er dette dyreplageri, skriver grendelagselder Per Christian Arnesen i politianmeldelsen.

Henviser til landbrukskontoret

Altaposten har tatt kontakt med sauebonde Geir Tore Olsen, som ikke ønsker å kommentere saken nærmere. Han henviser til det kommunale landbrukskontoret.

– Dere blir blant annet anklaget for dyreplageri?

– Jeg vil ikke si noe om dette, det er ellers nytt for meg at vi er anmeldt til politiet, men jeg ønsker ikke å kommentere påstandene fra grendelaget i Russeluft, sier Olsen.

Altaposten har forsøkt å få tak i sauebonde Magnus Arnesen, som er den andre av sauebøndene som har sau på beite i Russeluftfjellet, men han har ikke svart på vår henvendelse. Arnesen har tidligere sagt til Altaposten at det blir sure miner, uansett hvor sauene befinner seg og påpekte viktigheten av båndtvang i området.

Kurt Helge Bakken fra landbrukskontoret i Alta kommune var tidligere i år på befaring sammen med melkebøndene og sauebøndene i Rafsbotn/Russeluft. Beiteloven er klar på dette området; paragraf 6 sier at det er dyreeier som har ansvar for at dyrene ikke går inn på privat eiendom. Paragraf 7 sier at paragraf 6 bortfaller om det ikke er gjort tilstrekkelig sikring fra jordeiers side, for eksempel med gjerde.

– Det vil si at det er jordeiers ansvar å få gjerdet inn de aktuelle jordene, sa Bakken tidligere i år. Bakken mente det ikke er aktuelt med beitegjerder over lange strekninger. Disse vil være til sjenanse for ville dyr og folk som ferdes i området.  Ellers ble det oppfordret til dialog mellom partene.

Løsning andre steder

Odd Rikard Hansen som bor i Russeluft sier sauene gjerne kommer ned på veien mot ettermiddags- og kveldstid. Han etterlyser en reaksjon fra kommunen på den manglende overholdelsen av gjerde- og gjeteplikten og viser til at en rådmann på Senja, hvor man i bygda Solli har hatt liknende saueplager som i Russeluft har kontaktet sauebonden på stedet. Rådmannen viser til politivedtektene, beiteloven og gjerdeloven og ifølge Folkebladet på Finnsnes skriver rådmannen dette:

– Du bør absolutt svare på henvendelsene og får hentet dyra. På kort sikt (straks) bør du vel gjerde inne de sauene som ferdes til Sollia, men etter hvert (og selvfølgelig snarest mulig) bør det etableres et beitegjerde/sperregjerde som gjør at beitedyr kan gå i skogen uten å komme ned i bebyggelsen, skrev rådmannen. Nå håper Hansen at lokale myndigheter i Alta gjør det samme, og sørger for at sauebøndene gjør det de skal.