– Bilene er beregnet til det vi kaller for «grønne turer», det som er å regne som rene transportoppdrag, hvor det ikke er fare for liv og helse, forklarer Jørgen Nilsen, klinikksjef for prehospitale tjenester ved Finnmarkssykehuset,

Enklere utstyrt

Den nye syketransportbilen er noe enklere utstyrt enn en ordinær ambulanse. Bilen har blant annet hjertestarter og surstoff og det kan ytes livreddende førstehjelp om det skulle bli nødvendig.

Bilen er hvit og blå og skiller seg tydelig ut fra de ordinære ambulansene.

Styrker akuttilbudet

Den nye syketransportbilen vil avlaste ambulansene som tok disse oppdragene tidligere. Dermed vil denne bilen være med på å styrke akuttilbudet i ambulansetjenesten. Pasienter kan også i denne bilen fraktes på båre, men det er også to vanlige sitteplasser i bilen. Det betyr også at syketransportbilen i noen tilfeller kan frakte flere pasienter.

– Dette vil også være et bedre tilbud enn å skulle frakte pasientene med drosje, påpeker Nilsen.

Ambulansepersonell

Nilsen forteller at det ikke er noe krav til at syketransportbilen skal kjøres av ambulansepersonell, men at de likevel ønsker å bemanne bilen med ambulansepersonell, så langt det lar seg gjøre. Bilen vil i hovedsak være enmannsbetjent og være i drift på dagtid.

– Den nye syketransportbilen vil også være et alternativ om enkelte av våre ambulansesjåfører i perioder ser det som hensiktsmessig å ikke gå i vanlig turnus eller ønsker roligere dager, da kan vedkommende kjøre denne bilen, sier Nilsen.

Gode erfaringer

Erfaringene med syketransportbilen er bare positive, og den er ofte ute på oppdrag.

– Så langt vi kan se er dette god pasientbehandling. De erfaringene vi har er så gode at vi nå planlegger å sette inn to syketransportbiler til. En vil være stasjonert i Lakselv og en i Øst-Finnmark, forteller han.

Ambulansetjenesten hører inn under Finnmarkssykehuset HF, Klinikk prehospitale tjenester. Det er pasientreiser som har ansvaret for syketransportbilen og det er legen som rekvirerer transport.