Alta kommune vil ha raskest mulig tiltak mot ustabil kvikkleire i Talvik:

Minst 380.000 kroner.

Så mye må Alta kommune bidra med skal NVE kunne ta grep om farlig leiregrunn rundt Talvik skole.

Bidraget kalles «distriktsandelen» og skal minst være 20 prosent, et tall Norges vassdrags- og energidirektorat i vårt tilfelle går inn for.

Kvikke seg

Formannskapet har i møte i april i år vedtatt at man vil gjøre leirejobben i Talvik så raskt som mulig og helst i år. Selv om NVE sier man pengemessig ikke trenger å stresse så lenge en kommunal garanti er på plass, så sier Alta kommune seg faktisk villig til å forskuttere distriktsandelen for å komme i gang.

Stor gevinst

Understrekingen ble nylig fulgt opp av avdeling for samfunnsutvikling, som innvilger alt av dispensasjoner for å sette i gang.

– Gjennomføring av tiltaket vil gi en svært stor samfunnsmessig gevinst i form av at man sikrer et stort geografisk område med barneskole, eneboliger og landbruksareal, melder fagansvarlig Hallgeir Strifeldt og planlegger Reidar Olsen.

Grunneiere?

– Kostnadsoverslaget er på kr 1.900.000 pluss merverdi, og etter vedtak i Stortinget skal lokalsamfunnet betale en del av kostnadene for sikringsarbeider som vi gir bistand til, heter det fra sjefingeniør Knut Aune Hoseth og senioringeniør Anders Bjordal i NVE. I sin tur kan kommunen ta sin del av regningen videre til lokale interessenter, eksempelvis grunneiere.

Motfylling

Det er på initiativ fra kommune og NVE at store områder kvikkleire og lav stabilitet nå er kartlagt i Talvik, hvor man har bestemt seg for å sikre skråningen ned mot Storelva mot kvikkleireskred.

– For å oppnå tilstrekkelig bygningsmessig sikkerhet er det anbefalt å legge en motfylling langs bunnen av skråningen samt avlastning av et område, heter det fra ingeniørene.

Brønner og kabler?

Forslaget har vært på høring lokalt, fristen gikk ut 1. juni, og NVE har bedt kommunen finne fram opplysninger av betydning for gjennomføring av arbeidet, knyttet til ledninger, brønner, kabler og annet.

Nå som høringen er ferdig, skal planen godkjennes av NVE, som da vil fastsette endelig størrelse på distriktsandelen.

Alta kommune har gitt klarsignal og beskjed om å skynde seg til NVE, her representert ved senioringeniør Anders Bjordal og Vassdragsvesenet. Foto: Arne Hauge