Beate Gustavsen og Konstanse Hansen er ferdig med sine svennestykker og begge to har fått fast jobb i lærebedriften, Hårdesign AS, som åpnet dørene for ni år siden. Bedriften har siden da utdannet sju frisører.

Rullerende hospitering

Elevene som går frisørlinjen hospiterer en dag i uka hos frisørene i Alta. De er innom flere frisørforretninger i løpet av de to årene de går på skolen.

– Vi merker godt hvilke elever som har lidenskap for faget – hvem som er motiverte, sier Camilla Bech, som eier salongen sammen med Signe Lillevik.

Lillevik har hatt den faglige oppfølgingen av jentene mens de gikk i lære.

– Disse jentene har fått faste kunder allerede i læretiden, skryter Bech.

Nervepirrende

To uker før prøven fikk jentene et hint om hvilke oppgaver som kunne være aktuell til prøven. Da hadde de tid til å finne modeller som kunne egne seg.

– Det var litt nervepirrende, sensorene går hele tiden og følger med på hvordan man utfører jobben, sier Gustavsen.

Selve svenneprøven måtte jentene planlegge dagen før – og planen måtte følges på selve prøvedagen.

– Men alt gikk bare godt og etter planen, konstaterer jentene.

Riktig valg

Nå gleder jentene seg over fast jobb. De nybakte frisørene mener de gjorde et helt riktig valg da de for fire år siden valgte å utdanne seg til frisør.

– Vi kan absolutt anbefale dette faget for andre, sier jentene.

Foreløpig har ingen av dem planer om å ta videreutdanning innenfor fagområdet, men ser ikke bort i fra at det kan bli aktuelt en gang i fremtiden.

– Akkurat nå er det utfordringer nok, mener jentene, som innrømmer at de ser litt på hvordan folk ser ut på håret – og tenker seg hvordan de kunne ha vært.