19-åringen Erik Karlstrøm har illustrerende nok fått oppdraget med med å sy sammen årets tv-aksjon i Alta.  Aksjonen er døpt «De usynlige ofrene», der Røde kors får nyttig bistand til arbeidet i krigsherjede områder.

Har et ansvar

– Vi har det ufattelig godt her i Norge. Jeg synes vi er forpliktet til å gjøre vårt ytterste for de som er rammet av krig, sier altagutten, som overtar rollen etter Bjørn Conrad Berg. Som lærling i kommunen suger han til seg erfaring og han plukket opp mange tips under fjorårets aksjon.

– Fjorårets innsamling for regnskogene var svært viktig, men i år er nok formålet mye nærere for de fleste.  Røde kors er det mange som har et forhold til, mener Karlstrøm.

Politikk i blodet

Han virker oppriktig engasjert, unggutten som er arvelig belastet når det gjelder politisk virksomhet. Oldefar Cornelius, bestefar Kolbjørn, pappa Steinar, onkel Arne og tante Randi har hatt svært sentrale verv – og det er AUF som får dra nytte av det glødende drivet.

Nå er det tv-aksjonen 23. oktober som krever all oppmerksomhet fra byaksjonslederen.

– Det skal skaffes rodeledere, bøssebærere og organisere lokale størrelser som blir med på ringerunden til næringslivet. Alta kommune har ansvar for at innsamlingsaksjonen blir gjennomført på en fastsatt dato, så det er et stort ansvar, mener Erik, som forsikrer at det blir tid til en ferie i slutten av august.

Flyktningsaken

Erik ser sammenheng mellom krig, klimakrise og den migrasjonen som har preget nyhetsbildet.

– For meg har flyktningsaken vært viktig. Sånn sett vil jo høstens aksjon være noe som engasjerer meg sterkt. Av og til blir jeg rett og slett trist av folk som ikke ser at vi har et ansvar og vil lukke grensene, men løsningen er jo argumentasjon. Debatt og demokrati, rett og slett. Blant unge mennesker har jeg et inntrykk av at miljøpolitikk forener, men i flyktningpolitikk er det større uenighet, mener Karlstrøm.

– Mange har nok ikke tenkt så mye over hvordan det er i fattige land. Jeg tror det handler om informasjon, sier han.

– Det er vel kanskje overflødig å spørre om hva du vil bli?

– Vet du, jeg har lyst til å jobbe med veldig mye rart, men jeg skjønner spørsmålet. Hjelpearbeid er noe jeg brenner for. Jeg er vokst opp med viktigheten av å yte, enten det er å ta ut av oppvaskmaskinen eller de store og viktige spørsmålene.

Erik lover synliggjøring av aksjonen. Mange ideer er på trappene, men han lover å komme tilbake med detaljene.