UANSVARLIG: Statens vegvesen tok bilde av denne lastebilen som hadde to usikrede paller med stein. Foto: Statens vegvesen

Statens vegvesen melder om at de over de siste ukene har hatt stor kontrollaktivitet i Honningsvåg og på Nordkapp. Fokuset var på turistbusser, men også andre grove avvik ble avdekket, som denne lastebilen med seks tonn usikret stein.

Totalt ble 140 busser kontrollert på to dager.

– Resultatene er ikke bare oppløftende, kommenterer Jørn Simonsen, leder av Utekontrollseksjonen i Region nord.

Flere grove avvik

Av de 140 kontrollene, utstedte vegvesenet: 15 gebyr for manglende bombrikke, 14 gebyr for manglende bruk av bilbelte, utslitte dekk og kjøring med piggdekk, et vektgebyr, en fører som ikke hadde førerett (førerkort), to anmeldelser for manglende løyve og en anmeldelse for manglende lastsikring.

UANSVARLIG: Statens vegvesen tok bilde av denne lastebilen som hadde to usikrede paller med stein i lastekassa. Foto: Statens vegvesen

Av disse avdekket Statens vegvesen flere graverende forhold:

  • En lastbil som transporterte belegningsstein ble også stanset og kontrollert. Det viste seg at han hadde to paller med tre tonn stein som var helt uten sikring. Dette fremstår som totalt uansvarlig av føreren, og transporten representerte en svært stor risiko. Det ble ilagt kjøreforbud og føreren ble anmeldt.

  • En taxi ble avskiltet på grunn av manglende EU-kontroll. I denne var det åtte passasjerer og da valgte kontrollørene til Statens vegvesen å følge taxien til Honningsvåg og avskiltet bilen der. Dette for i minst mulig grad å ramme uskyldige passasjerer.

  • En norsk bussfører hadde ikke påkrevd yrkessjåførkompetanse for å føre buss med passasjerer. Førerens kompetanse skulle vært fornyet i 2014. Ny bussfører kom til og tok over kjøringen.

  • En finsk buss som går i rutetrafikk mellom Rovaniemi og Nordkapp hadde en tillatelse som var gått ut i 2015, også denne måtte parkere og passasjerene måtte ta seg frem med annen transport.

Viktig med kontroll på sommeren

Storkontrollen har vært i sammenheng med at Nordkapp har svært stor pågang av turistbusser på sommeren.

– Antallet busser gjør at det skal svært mange kontrollører til om vi skulle fått kontrollert alle mellom Honningsvåg og Nordkapp. Målet vårt er å kontrollere en viss andel av de bussene som trafikkerer, basert på en mer eller mindre tilfeldig utvelgelse, opplyser Simonsen.

- De siste 2 dagene er 140 busser og et mindre antall lastebiler kontrollert. 18 personbiler fant vi også grunn til å se nærmere på, etter at vi fikk utslag på kameraet som leser bilenes kjennemerker, forklarer han.