Til nå har samskipnaden utelukkende tilbudt sine leiekomplekser til studentene ved universitetet. Fra og med neste skoleår får noen av elevene på Alta videregående skole muligheten for boplass her.

Magnus Hammari åpner døra hos den Arktiske studentsamskipnaden, Campus Finnmark.

– Vi gir tilbudet om bolig til de videregående elevene som er myndige, og de vil bli prioritert foran private aktører når de søker boplass. Boligene våre ligger sentralt i forhold til både skolen og Alta sentrum, sier Hammari, som også håper at prisnivået er tilrettelagt for unge mennesker. Hyblene og leilighetene ligger i segmentet fra 3.700 til 4.750 kroner per måned.

Nettbasert søknad

Fremgangsmåten for å søke om boplass er rimelig enkel.

– Man søker ved å gå inn på boligtorget.no. Derfra klikker man seg videre til Norges arktiske studentsamskipnad hvor all informasjon ligger lett tilgjengelig, sier Greta Abelsen Günes, boligkonsulent for studentsamskipnaden.

Per i dag har den Arktiske studentsamskipnaden 405 leieenheter til sammen, hvorav 362 av de er å finne i sentrumskjernen av Alta. De ligger henholdsvis i Komsa- og Nyland Studentby.

Mange kokker, mye søl?

Rommene på Nyland er private, mens bad og kjøkken deles med et visst antall medboere, ut i fra hvilket bygg man får tildelt.

– Noen rom er dubletter, hvor to personer deler bad, mens andre romtyper er forskjellige. Når det gjelder kjøkkenet kan det være alt mellom seks og 16 studenter som vil dele på det. 16 personer kan høres veldig mye ut, men stort sett går det veldig greit. Alle spiser jo ikke på samme tid, påpeker Abelsen Günes.

Majoriteten av leiekompleksene er tilgjengelige 1. august, med unntak av én enhet som åpner dørene for kommende studenter 12. august, grunnet renovering.

Sosial arena

Mange studenter søker seg til studentkomplekser for å få fart på den sosiale sirkelen, og både Hammari og Günes er ikke i tvil om at de videregående elevene blir tatt inn i varmen.

– Hadde vi hatt åpent for elever under 18 år hadde vi måttet organisere ting på en helt annen måte. Vi hadde trengt en miljøarbeider på byggene, og hadde blitt tvunget til å plassere alle mindreårige under samme tak. Det trenger vi ikke nå, etter som alle de videregående elevene vil bli mikset med studentene, sier Hammari.

– Vi har en husvert på hvert bygg, som fungerer som et bindeledd mellom ledelsen og studentene hos oss. I oppstarten av skoleåret arrangeres det blant annet grilling, etter initiativ av elevene selv, og ved én anledning per semester organiserer også vi aktiviteter for studentene. På denne måten kan de bli bedre kjent med hverandre, avslutter Günes, som ser frem til å ta i mot nye fjes på sensommeren.