I Gjensidiges samfunnsundersøkelse, som er gjennomført av Ipsos, kommer det frem at flere enn én av tre venter å få bedre råd i året som kommer. I Finnmark svarer 37 prosent at de venter å få bedre økonomi, og det er en økning på 5 prosentpoeng fra i fjor. Kun 8 prosent venter å få dårligere økonomi, og det er blant de laveste andelene i noe fylke.

–  I sum gjør dette at Finnmark er Norges mest optimistiske fylke, sier Christian Haraldsen, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige Bank i en pressemelding.

Han mener at resultatene må sees på bakgrunn av at vi har bak oss en periode med uvanlig sterk økning i kjøpekraften som følge av god lønnsvekst og lavt rentenivå.

–  Det økonomiske omslaget det siste året er en påminnelse om at det lønner seg å bruke gode tider til å skape en solid økonomi. Betal ned gjeld eller spar på andre måter, oppfordrer Haraldsen.

Flere optimister

Også i Oslo og Østfold er stemningen ganske optimistisk. I de 16 andre fylkene er bildet enten det mest eller nest mest pessimistiske som er registrert i de syv årene undersøkelsen er gjennomført. På landsbasis venter 29 prosent å få bedre økonomi, mens 12 prosent venter å få dårligere økonomi.

- Nedbemanning i oljerelatert industri med ringvirkninger til andre næringer er den mest sannsynlige årsaken til økt pessimisme landet rundt, sier Haraldsen.