Det Alta JFF særlig har reagert på, er at staten i mangel av gode rypedata synes å ty til vikarierende argumentasjon knyttet til «byråkratiske» hensyn. Høringsdokumentet fra Miljødirektoratet sier:

Langstrakt betyr enkelt

«Et av målene for arbeidet med å fastsette jakttidene for 1. april 2017 – 31. mars 2022 er at det skal være så enkelt som mulig for brukerne å følge de offentlige jakttidene. Norge er et langstrakt land med mange ulike forhold å ta hensyn til. Vi ønsker derfor færrest mulige detaljreguleringer, men minner om at jegere og rettighetshavere må ta tilstrekkelige hensyn til lokale bestandsforhold og levekår for viltet.»

Alt for vilkårlig

Alta JFF mener det her ser ut til at direktoratet har vektlagt dette hensynet på generell basis, uten at løsningene er vurdert opp mot andre hensyn av like stor eller større betydning.

– Vi peker på at utsagn som dette av en forvaltningsmyndighet, uten at dette er nærmere belyst eller forankret, peker mot en utvikling som bærer preg av vilkårlighet i den offentlige viltforvaltningen, heter det fra leder Knut Saxe Kjeldsberg.