Et ekstraordinært årsmøte i Alta sameforening / Álttá sámiid searvi (ASS) har vedtatt at de vil selge barnehagen de eier, Álttá Siida. Det kommer etter  at en aksjonsgruppe over tid har jobbet med å styrke samiskspråklig barnehage- og skoletilbud i Alta. Aksjonsgruppe samlet over 300 lokale underskrifter  for å få Alta kommune til å ta et større ansvar på området sammen med ASS for samiskspråklig barnehagetilbud, blant annet med en utvidelse av Álttá Siida fra tre til fire avdelinger for å øke kapasiteten.

– Du kan si at vi kaster kortene og ønsker inn en mer profesjonell barnehageeier og driver enn det vi som en frivillig forening har vært i stand til å være, sier leder i Alta sameforening / Álttá sámiid searvi, Inger Elin Utsi.

– Godt forankret

Hun avviser at årsmøtevedtaket har blitt gjort uten en åpen debatt og informasjon i forkant. I etterkant av vedtaket om salg har det vært høy debattaktivitet på sosiale medier der flere av deltakerne på det ekstraordinære årsmøtet har gått ut med sterk kritikk av prosessen og vedtak. Blant annet har det blitt vist til at ikke-tilstedeværende på årsmøtet fikk stemme gjennom fullmakter.

– Årsmøtet godkjente på fritt grunnlag fullmaktene og vedtaket er gjort med alle formalia på plass. Jeg er også svært glad for at det var et historisk godt oppmøte, og at vedtaket til slutt ble gjort med et så klart stemmetall som 18-7, påpeker Utsi.

Trygg Barnehager AS

Det er ingen hemmelighet at ASS ønsker at rådmann Bjørn-Atle Hansen legger et betydelig antall millioner kroner på bordet, og at det blir en kommunalt drevet samiskspråklig barnehage som utvides fra tre til fire avdelinger.

– Vi har blitt møtt med kritikk fordi foreldre som er medlemmer av Alta Sameforening, og da også tilknyttet NSR, har fortrinnsrett til plass. Med kommunale overtakelse, eller en annen privat aktør, vil påstanden om politiske bindinger for å få plass falle til jorden. Denne kritikken føles ganske urettferdig, hevder Utsi.

Hun håper selv at Alta kommune som en profesjonell barnehagedriver vil bli  kjøper. Om kommunen skulle takke nei, er en privat nasjonal barnehagekjede aktuell. Etter det Altaposten har grunn til å tro er Trygge Barnehager AS den som er blinket ut.

– Kritikerne mener at en privat aktør etter en tid vil bygge ned barnehagen som et godt samiskspråklig tilbud. Vi har drevet samisk barnehage i 26 år og vil gjøre det videre om det er nødvendig for å sikre tilbudet. Dagens vedtekter må videreføres i et ev entuelt salg, slår lederen i sameforeningen fast.

Kjøper Folkets Hus?

I strategien til sameforeningen ligger det at de vil rendyrke sin profil mot kultur og språk. Det betyr at Språksenteret og kulturhuset, som ligger vegg i vegg med Álttá Siida, må inn i nye lokaler. Sameforeningen har bydd på Folkets Hus som er til salgs. Det har også Alta kommune som ser tomt som et potensiell boligareal dersom dagens Komsa skole selges til en privat aktør, for å bygge ny og større skole på ny tomt.

– Kommunen har bydd fire millioner, og vi må nok betydelig opp i pris for å få tilslaget. Salget av barnehagen skal gi oss økonomiske muskler til kjøp og utvikling gjennom utvidelse/ombygging, klargjør Utsi.

Skeptisk til kommunalt eierskap

Trine Noodt

Venstres sentrale politiker med verv lokalt, på fylket og sentralt,Trine Noodt, advarer mot å gi kommunen ansvaret for den samiske barnehagen.

– Personlig foretrekker jeg faktisk en privat nasjonal barnehageaktør framfor Alta kommune. Det basert kommunens manglende vilje og til å sikre et godt samiskspråklig barnehage- og skoletilbud, sier Noodt, lokalpolitiker og landstyremedlem i Venstre.

Hun råder sameforeningen til å gå bredt ut for å finne en ny kjøper, og tror en privat aktør vil bli en bedre eier enn Alta kommune.

– Det viktigste er ikke hvem som er eier, men at tilbudet sikres og at kapasiteten bygges opp i forhold til behovet. Det kan private klare like godt som kommunen.