TIL NYE GENERASJONER: En gammel tradisjon som ikke må dø ut vil nå Sámi bivdo-/ja meachastansearvi i samarbeid med Ávžži Gilisearvi og Fefo gjennomføre i Loavskajavri på lørdag ettermiddag og kveld.
(Foto: Illustrasjonsfoto)

TIL NYE GENERASJONER: En gammel tradisjon som ikke må dø ut vil nå Sámi bivdo-/ja meachastansearvi i samarbeid med Ávžži Gilisearvi og Fefo gjennomføre i Loavskajavri på lørdag ettermiddag og kveld. Foto: Illustrasjonsfoto

Tradisjonsrikt fiske holdes i hevd

Lørdag står i notfiskingens tegn i Loavskajavri i Ávžži. 

Samisk fangst- og utmarksforening arrangerer sammen med bygdelaget i Ávžži og Finnmarkseiendommen en notfiskingens dag. Talsmann for utmarksforeningen, Klemet Klemetsen, forteller at dette gir interesserte mulighet til å lære seg litt om den gamle notfisketradisjonen.

Viktig matauk

– Matauk med innlandsfiske har historisk sett stått sentralt i vår kommune, men deler av kunnskapen er i ferd med å forsvinne og det bekymrer oss i foreningen, sier Klemetsen. Han slår fast at det er en av grunnene til at bygdelaget og utmarksforeningen har fått med seg Fefo på dette arrangementet.

– Forhåpentligvis er det enda noen som vil lære dette gamle utmarkshåndverket, håper Klemetsen.

Fiskehistorier

Programmet som starter klokka seks på ettermiddagen vil gi deltakerne et innblikk i tradisjonell notfangst og Johan Klemet Kalstad vil snakke om tradisjonell bruk av not for å sikre seg vinterforsyning av sik og annen innlandsfisk.

– Det kommer også til å bli noen gode fiskehistorier, for vi har også fått Adam Klemet Hætta til å komme og fortelle om notfiske, noe han har drevet svært ivrig med en mannsalder. Han vil dele av sine erfaringer og den praksis han har gjennom alle år som aktiv fisker med not, sier Klemetsen.

Det blir nesten som undervisning i notbruk og etter at not er trukket vil det bli sløyekurs og koking av fangsten, lover arrangørene. Som også vil sette opp lavvo og salgsboder under arrangementet.

Utforsk tema:
Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– I år slår vi på stortromma

Dagny er en av flere artister som skal lage stemning når City scene fyller ti år.

Mistet lappen

Ung dame for hard på gassen på riksveien.

– Det var en flokk med mennesker

– Politi og ordfører må være med i 17. maitoget i Kautokeino.

– Tror dette er kraftig overdrevet

Altamann mener mopedungdommen får ufortjent mye pepper.

Høy Trump-faktor

Se bildene som får frem Hillbilly-følelsen!

fotball

Strålte i Øksfjord

Mygg- og minilagene fra Alta sørget for fotballfest i Vassdalen.

fotball

Tapte for serielederen

Bjørnevatn ble for sterke på Coop-banen.

– Mange gamle minner her ja

Minner om hva som har foregått inni bilene dukker hyppig opp under et veteranbiltreff.