Amandus Abrahamsen Skog var første konfirmant i Altabunad for herrer.

– Jeg er veldig stolt av å ha på meg Alta- bunaden på konfirmasjonen. Det er jo litt spesielt at den er designet av farmor. Det føles godt og er en ære å gå med den, sier Amandus Abrahamsen Skog, som bor i Moelv, men har kommet nordover til Alta for å konfirmere seg – nettopp i Kåfjord kirke, hvor bunaden har sitt mønster fra.

29. mai stilte Amandus Abrahamsen Skog sammen med pappa Knut Leo Abrahamsen opp i konfirmasjon i Kåfjord kirke – i Altabunaden for herrer – som de aller første til å bære denne bunaden.

– Jeg vil bruke bunaden min ved høytidelige anledninger, og på 17. mai. Det kan hende jeg får litt ekstra oppmerksomhet, men det er bare gøy, sier Amandus.

For Knut Leo Abrahamsen var det også stort at sønnen skulle konfirmeres i Kåfjord kirke.

– Det var litt spesielt at gutten min ble konfirmert i Alta. Det var i det hele tatt en stor dag for oss. Jeg var rørt til tårer mange ganger, sier Knut Leo, som tidligere kombinertløper er en av Altas mest kjente idrettsmenn gjennom tidene.

FØRST UT: Amandus Abrahamsen Skog er den første som er konfirmert i Altabunaden for herrer. For pappa Knut Leo Abrahamsen var det stort å se sønnen konfirmert i Altabunaden. Han var nok litt stolt over å kunne bære den selv også. Foto: Stian Sætermo

Fem sønner ville også ha bunad

– Mamma har jo fem gutter, og vi ville også ha Altabunad. Så nå står vi her med herrebunaden, sier Knut Leo.

Med utgangspunkt i Grafferdrakten fra Gudbrandsdalen, som mamma Gunvor Abrahamsen selv sydde da hun gikk på folkehøyskole etter krigen, kunne de i 2008 stolt presentere en egen Altabunad for kvinner. Den har broderier med blomster fra døpefatet i Kåfjord kirke, som stammer fra da kirka var ny.

Straks damebunaden var ferdig, begynte hun å tenke herrebunad. Nå når herrebunaden kan presenteres, er den et resultat av hennes tanker og ideer. Den er designet i tett samarbeid med henne.

Herrebunaden har en enkel bukse, rød vest, silkeskjerf som skal symbolisere skifertaket, og skjorta har de samme stolpene som damebunaden, et mønster som er hentet fra grinda på Kåfjord kirke.

– Vi har også brosje og mansjettknapper som Juhls Sølvsmie har utviklet for oss. Den røde vesten har oksidert sølv, og buksa har stikklommer. Du vet, vi gutta liker å ha hendene i lomma, ler han.

– Men en må huske på at de fleste guttene vokser mye etter konfirmasjonen, så det kan være lurt å vente med å kjøpe herrebunaden til man er ferdig med å vokse, sier han videre.

DAMEBUNADEN: Altabunaden for damer bæres av rundt 400 stolte Alta-damer. Nå kan også mannen ikle seg Altabunaden på høytidsdager. Foto: Altabunad AS

En stolt altaværing

Familien står bak selskapet Altabunad AS, der Knut Leo er styreleder, Lars daglig leder, og Gunvors barnebarn Lindis og Anders er styremedlemmer. Bunaden selges gjennom Heimen Husflid og Selskaps- og Brudesalongen i Bossekop.

– Jeg er mest stolt av mammaen min, som er den som har hatt tankene om at vi må få frem denne bunaden. Hun har vært med og godkjent alt, utenom skoene. De er en inspirasjon fra England, til engelskmennene som kom til gruvene i Kåfjord.

Vi tenkte at det er noe enkelt, noe man kan kjenne igjen. Så ja, vi er stolte av å få frem bunaden, sier Knut Leo.

– Mamma sitt mantra har vært å gjøre altadamene stolte av hvor de er fra, og nå altamannen stolt. Og om jeg var stolt av å være fra Alta før, var jeg det i hvert fall på min sønns konfirmasjonsdag, sier Knut Leo Abrahamsen.

ALTABUNADENS MOR: Gunvor Abrahamsen kunne presentere Altabunaden for damer i 2008. Nå har sønnene fått designet en Altabunad for herrer.

(Arkivfoto: Kita Eilertsen)