Leverer du skjellprøver av laksen du fanger i Altaelva, kan det gi god uttelling. Det fastslår Tor Erland Nilsen i Alta laksefiskeri interessentskap (ALI) og slakterisjefen hos Grieg på Simanes, Roger Pedersen. Prosjektet man kan vinne fiskedøgn på er et samarbeid om skjellprøvetaking som er satt i verk av ALI, Norway Royal Salmon, NRS, Grieg Seafood og Cermaq.

– Det faglige ansvaret og analysearbeidet blir utført av NINA (Norsk Institutt for naturforskning), forteller Nilsen og Pedersen.

Skjellprøveprosjektet i fjor ble vunnet av Hanne Vang og Oscar Johnsen som leverte inn prøve fra laks tatt i Altaelva i fjor.

Vang var den heldige vinneren av et fiskekort i Nedre Sierra i juli.

– Da blir det ny tur med familie og venner, og det ser jeg fram til, sier Vang.

Da prøvene i fjor ble tatt fisket Vang med familie og venner på 3-døgnskort i Pahtakorva. De fikk da både laks og sjøørett.

– Vi hadde det trivelig på tur. Jeg liker best å ha det sosialt rundt bålet, og følge med på fisket. Men sønnen min er svært ivrig å fiske, sier Vang

Oscar Johnsen ble den heldige vinneren av ei fluestang, med snelle, snører og annet til en total verdi av 15.000 kroner. Han var og fisket med sine kompiser på døgnkort på Elvestrand.

– Vi fikk et par mellom laks og noen grills. Vi var nøye med å ta skjellprøver og vi i fiskegjenget leverte inn hver sin skjellprøve, slik at alle skulle ha vinnersjanser i skjellprøvelotteriet. Det var også artig å få en tilbakemelding på SMS om oppveksten til den laksen jeg hadde fått, sier Oscar Johnsen, som ser fram til å starte en ny sesong med nytt flott fiskeutstyr.

Ved å ta skjellprøver kan man se om man har fått en villfisk eller oppdrettsfisk. Jo flere skjellprøver som leveres, desto bedre tall får man om andelen oppdrettsfisk av det totale fisket.

Etter å ha økt fokuset på skjellprøveinnsamling i 2015 fikk man nesten tredoblet antall innleverte prøver. Prosjektet kjøres nå for 4. året, og det er derfor viktig at alle fiskerne er fortsetter den gode trenden på levering av skjellprøver. Prøvene leveres til ALI.

– Hvis det er utenom kontortid, så legg konvolutten i postkassen på veggen ved inngangsdøren. Da kan det være du som stikker av med hovedpremiene for årets sesong. Husk også å påføre ditt telefonnummer på skjellprøvekonvolutten, da får du en SMS med opplysninger om din fisk. Alle med døgn får tilsendt skjellprøvekonvolutter, konvolutter kan også hentes på sportsforretningene i Alta, sier Tor Erland Nilsen til slutt.