– Hva annet enn propaganda kan møter hvor kun et syn blir presentert, bli karakterisert som? Det er greit at ordfører, statssekretær og naboordførere gjerne vil ha en storkommune hvor Loppa inngår, men når folket skal informeres bør det også være motstemmer som kan legge fram begrunnelser for at Loppa kan klare seg som en selvstendig kommune i framtiden, sier professoren i samfunnsplanlegging ved UiT.

Gjorde vendereis

Torsdag skal loppaværingene gå til stemmeurnene for å svare ja eller nei til sammenslåing med Alta og eventuelt Kvænangen. Så langt synes stemningen å være like bastant nei i Loppa som folket nylig ga uttrykk for i folkeavstemningen i Kvænangen.

Aarsæther var kontaktet av møteserien av nettopp politikere som er skeptisk til at Loppa skal bli en del av en ny storkommune. Skeptikerne tror Loppa blir en utkant med utkanter i den nye storkommunen, og at de vil greie å stå på egne bein selv om Staten signaliserer vanskelige økonomiske tider for alle småkommunene som ikke vil la seg sluke av større enheter.

– Jeg var på vei til møtet i Øksfjord, men gjorde vendereis da det kom melding om at det ikke ville bli åpnet for debatt. Statens representant, statssekretær Anne Karin Olli, skulle få ha innlegg om reformen, påpeker professoren og legger til:

– Med statusen til regjeringsapparatet i ryggen er det ganske opplagt at folkemøtene ikke ville bli særlig objektive. Det er ingen tvil om at opplegget var å få folk til å ta i mot reformen positivt, og stemme ja.

Ensidig og udokumentert

Professoren som inntil i fjor var en en sterk nordnorsk røst for Senterpartiet avviser at han har en politisk agenda for å engasjere seg. Det hører med til historien at Aarsæther meldte seg ut av Senterpartiet etter at fylkeslaget i Troms i praksis forsøkte å torpedere partiets klare nei til å oljeboring i viktige og sårbare områder for fisken i nord.

– Jeg er kontaktet med bakgrunn i min faglige tilnærming til kommunereformen. Dette er problemstillinger som jeg daglig jobber med. Det er kjent at jeg har et kritisk perspektiv, noe som jeg mener er godt innenfor faglig forskning også internasjonalt. Jeg har ikke funnet forskning eller rapporter som forteller at store kommuner leverer bedre tjenester enn små, eller at det må være store kommuner for å kunne gi forsvarlige tjenestetilbud. I så måte ville jeg ha vært en klar motstemme til Høyres statssekretær Olli, påpeker Aarsæther overfor Altaposten.

Avviser propagandamøte

Ordfører Steinar Halvorsen i Loppa avviser at de tre folkemøtene om kommunesammenslåing hadde noen som helst slagside mot ja til sammenslåing.

– Det har vært klart hele veien at Loppa kommune kun skal gi saklig informasjon og mulighet for frammøtte til å stille spørsmål. Derfor hadde vi fått statssekretæren for å svare på hva som ligger i kommunereformen. Ordfører Monica Nielsen og gruppeleder for Høyre i Alta, Marianne Haukland, var der for å svare på hva som ligger i intensjonsavtalen og eventuelle uklarheter i avtalen, sier Halvorsen.

– Burde ikke Aarsæther vært applaudert inn som en motstemme for balansens skyld?

– Nei, dette skulle kun være et infomøte og ikke et debattmøte. Derfor åpnet vi heller ikke for debatt, klargjør Loppa-ordføreren.

MØTTE FOLKET: Folket i Loppa skal torsdag si ja eller nei til å gå inn i storkommunen Alta. Ordfører Monica Nielsen i Alta benyttet i helgen muligheten til å treffe potensielt nye innbyggere og informere om hva de har i vente. Foto: Jarle Mjøen

Alta-ordfører Monica Nielsen synes møtene ble svært nyttige, og tror også befolkningen syntes det var fint at Alta stilte med to som har vært sentral i forhandlingene av intensjonsavtalen.

– Jeg prioriterte dette høyt, nettopp for å kunne få lov til å møte folk i Loppa. Det ble reist en rekke veldig gode spørsmål til meg, og jeg håper at svarene var avklarende.

– Burde Aarsæther fått taletid på møtene?

– Det vil jeg ikke kommentere. Loppa kommune og ordføreren har valgt møteform, og det vil bli feil av meg å ha sterke meninger om dette. På den andre siden er det ikke tvil om at Aarsæther ville ha blitt en motstemme til mye av det statssekretæren la fram, sier Nielsen.

Nielsens partifelle i Loppa, Berit Land, som er gruppeleder for posisjonsfraksjonen skrev i en epost følgende før møtene:

«Når nå Loppa kommune v/ordfører inviterer til informasjonsmøte i Øksfjord 27. mai om intensjonsavtale og ny kommunestruktur, blir det informasjon om kun ett av alternativene. Statssekretæren (H) i kommunaldepartementet deltar også i møtet for å innlede om hvorfor ny kommunestruktur. Da får møtet en helt klar ensidig politisk vinkling.»