I en fersk dom fra Alta tingrett heter det at 19-årignen, bosatt i Alta, sto tiltalt for brudd på vegtrafikkloven da han:

Søndag 28. juni i fjor i Alta førte en personbil på Elvebakken, forbi Alta lufthavn og videre til havneterminalen i Bukta, til tross for at han var påvirket av alkohol.

Blodprøve tatt av tiltalte, viser 19-åringen hadde 0,95 i promille.

Aktor la ned påstand om at tiltalte dømmes i samsvar med tiltalen til betinget fengsel i 21 dager, med en prøvetid på to år, samt en bot på 20.000 kroner. Det ble videre nedlagt påstand om tap av førerett for en periode på 20 måneder.

Nektet straffeskyld

Tiltalte møtte og erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen. Retten mottok forklaring fra tre vitner, mens tiltalte ønsket ikke å avgi forklaring. Politiforklaringen ble lagt frem i stedet.

Til politiet forklarte 19-åringen at han hadde blitt hentet av en kompis hjemme på Nesset, og at han senere ble sluppet av i Bukta, fordi han ikke kunne betale for seg. Han var trøtt og sovna så i ei grøft i Bukta/Havna. Han har videre forklart at han satt på i en grå stasjonsvogn, og at han satt i midten i baksetet.

Han nektet for å ha vært sjåfør i bilen, men forklarte at han hadde drukket rundt fem-seks øl.

To av de andre vitnene hevder at de var passasjerer, og satt på den tiltalte til Bukta.

– [Vitnet] har videre forklart at han merket at det begynte å gå fort, og at han så at politiet var bak dem. Da de stoppet, stakk tiltalte av. Vitnet selv sprang noen meter før politiet kom. I samtalen med politiet på stedet oppga han at det var tiltalte som hadde ført bilen, heter det i dommen.

– Hadde høy fart

Politivitnet i saken forklarte at de mottok meldingen fra operasjonssentralen, og at de møtte den aktuelle bilen ved Kiwi på Elvebakken. De snudde så, og kjørte etter bilen inn på flyplassområdet. Bilen skal ha holdt høy fart, og forsvant inn mot havneterminalområdet.

Politivitnet har forklart at patruljen da kjørte en runde før de oppdaget at bilen hadde parkert. Det var ingen personer i bilen, men patruljen fant tre personer kort tid etter. En av personene ble tatt med inn i politibilen, og han opplyste da til politivitnet at det var tiltalte som hadde kjørt bilen.

– Politivitnet har forklart at han startet å lete etter tiltalte, og fant etter noe tid tiltalte i et plastrør nærmere flyplassen. Tiltalte så ut som han sov. Han oppga navnet sitt. Tiltalte ble så kjørt til Alta helsesenter for blodprøvetaking, heter det i dommen

Betinget fengsel

Retten fant er bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte har ført motorvogn i alkoholpåvirket tilstand, og legger vekt på vitnenes forklaring og blodprøven tatt av tiltalte.

19-åringen dømmes til 21 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Han dømmes også til å betale en bot på 20.000, subsidiært fengsel i 15 dager, samt dømt til å miste førerkortet i 20 måneder.