Venstre-politiker Raymond Londal mener finnmarkingene bør ha generell anledning til å ha piggdekkene på fram til 20. mai og sendte like godt en forespørsel til samferdselsdepartementet. Svaret var krystallklart: Nei.

– Det var forventet og ikke noe å bli skuffet over, sier Londal til Altaposten.

Svevestøv

– Bruk av piggdekk fører til stor slitasje på veiene og er en viktig kilde til veistøv, som kan utgjøre en alvorlig helserisiko. For å begrense disse uheldige virkningene er det kun tillatt i avgrensede perioder, der det erfaringsmessig er størst behov for slik dekkutrustning, er den generelle begrunnelsen fra underdirektør Anne Berit Stavseth og seniorrådgiver Marcel Henri Godonou.

Departementet ser at tidspunktet for første og siste snøfall kan variere betydelig fra år til år. Behovet for å bruke piggdekk vil derfor avhenge av vær- og føreforhold. I Nordland, Troms og Finnmark er første dag i utgangspunktet 16. oktober og siste dag 1. mai. Som regel vil de som skal bruke fjellovergangene vente noen uker.

Vil ikke differensiere mer

– Behovet for å ta i bruk piggdekk kan variere sterkt fra region til region. Det er likevel ønskelig med klart angitte og ikke for differensierte start- og sluttidspunkt for lovlig piggdekkbruk, slik at reglene er enklest mulig å forholde seg til for alle førere, uansett hvor de kommer fra, skriver de i svaret til Londal.

Samferdselsdepartementet kan derfor på nåværende tidspunkt ikke se at det vil være formålstjenlig å endre regelverket om piggdekk.

– Vi har likevel merket oss dine synspunkter, og vil ta hensyn til disse dersom det, eksempelvis på grunn av store endringer i fremtiden, skulle bli aktuelt med en ny vurdering av regelverket, heter det i svarbrevet.

Merker usikkerheten

Londal setter pris på den konstruktive tilbakemeldingen, men står fast på budskapet.

– Vi ser likevel at det i Finnmark er usikkerhet de første ukene i mai. Det trues med bot, så kommer det beskjed om at det likevel ikke blir bot med det første. Så i den grad dekkregelen er ment å være enkel å forstå, mener jeg dagen praksis tilsier at en åpner for en egen forutsigbar dato i Finnmark, begrunner Londal overfor Altaposten.

Tar godt i

Han fastslår at ingen liker å slite piggdekkene unødvendig.

– Når jeg foreslår 20. mai tar jeg godt i. Men det er ut fra kjennskap til at folk liker å reise for å feire 17. mai et annet sted, at jeg tenker vi bør være litt romslige. Været kan være strålende den ene veien uten antydning til behov for piggdekk. Så kommer et polart lavtrykk som gjør turen tilbake mindre hyggelig, mener Londal.