Direktoratet har valgt å annulere fylkeskommunens vedtak om at NRS må fjerne merdene sine ved Kviby. Dermed får oppdrettsselskapet øke biomassen i sjøen rundt Årøya med 1800 tonn, slik de søkte om for to år siden; 5400 tonn på Mortensnes rett ved Årøya og 1800 på Elva, som ligger oppunder land mellom Kviby og Kvitevika.

NRS søkte opprinnelig om å avslutte Elva og doble kapasiteten på Mortensnes fra 3600 til 7200 tonn. Det ville gitt en reell økning på 1800 tonn i området.

Ingen økning

– Med tanke på fiskevelferd, produksjon samt smittebegrensning av sykdommer og parasitter, er det fordel med utsett på en og samme lokalitet, argumenterte NRS i sin søknad.

Kommunen var positiv, men fylkesmannen ville ikke gi utslippstillatelse til mer enn 5400 tonn på Mortensnes. Fylkeskommunen ville begrense søknaden ytterligere, ved å dra inn tillatelsen på Elva hvis Mortensnes skulle økes til 5400. Altså ingen reell økning i området.

Trenger mer MTB

– Dersom vi må innlevere Elva betyr det en status quo for NRS Finnmark i området. Utgangspunktet for søknaden om utvidelse, var at vi hadde fått grønne konsesjoner som på sikt krever 36 prosent økning i vår MTB på selskapsnivå. NRS Finnmark trenger derfor økt MTB, skrev NRS i klagen til direktoratet på fylkeskommunens vedtak.

I direktoratet ble selskapet hørt og fylkeskommunen overkjørt.

Hadde ikke hjemmel

– Fiskeridirektoratet omgjør delvis Finnmark fylkeskommune sitt vedtak, ved at vilkåret om tilbaketrekking av lokaliteten Elva oppheves. Bakgrunnen er at Finnmark fylkeskommunen ikke hadde hjemmel til å stille vilkår om tilbaketrekking av Elva. NRS Finnmark får etter dette tillatelse til utvidelse av biomasse på Mortensnes til totalt 5400 tonn, og lokaliteten Elva opprettholdes pålydende 1800 tonn, heter det i vedtaket fra direktoratet.