De som har skjenkebevilling for uteservering har i dag bare lov til å selge øl eller vin for nytelse utendørs. Fremskrittspartiets gruppeleder  Bengt Rune Strifeldt reiste i dagens kommunestyremøte forslag til en forsøksordning for å kunne skjenke klasse tre også på uteserveringen. Forslaget fikk imidlertid bare 11 stemmer.

Den politiske motpolen i skjenkesaker, KrF, fikk bare sju stemmer for sitt forslag om å innskrenke skjenketuida til 02.00. Det betyr at dagens regler ble viderført enstemmig.

Kystpartiet sprakk

Det ble imidlertid en fartsfylt alkoholpolitisk debatt som understreket både prinsipielle og personlige forskjeller i holdningen til temaet.

Kystpartiet sprakk i denne saken, der Bengt Stabrun Johansen sa han ville gå inn for å skjenke klasse tre utendørs, mens partikollega Rut Olsen var rungende uenig i forslaget.

– Alle vet at sprit er sterkere enn øl og vin, og det bør ikke tillates å skjenke på uteserveringen, fastslo Olsen.

Stabrun Johansen slo fast at ingen tvinges til å selge sprit ute, men at de kanskje kunne få lov til det.

– For meg som er røyker og må gå ut for å ta en blås, så blir det gjerne til at man må styrte ned drinken for å gå utenførs, for å slippe å risikere at noen putter noe i drinken din. I stedet for å styrte den ned, så kun ne jeg sitte ute og nyte drinken sammen med røyk, sa Bengt Stabrun Johansen.

Videreføring

Aps Kristin Jensen slo fast at bare ett av utestedene hadde sagt de ønsket å servere sprit utendørs. Ap ville derfor ikke gå inn for å tillate skjenking av sprit. Jensen slo fast at hun kjente næringen godt gjennom 15 år og hadde gode argumenter for å si nei til dette forslaget.

KrFs Knut Klevstad mente alkoholen fører til samfunnsmessige problemer og advarte mot frislepp. Han mente man bør stagge skjenkingen tidligere for å unngå vold i taxikøene, blant annet.

– Man blir ikke mer surrat i hauet av å ta en drink på utsisda enn på innsida, repliserte Stabrun Johansen. Som slo fast at fulle folk ikke skal være på restaurant, enten det er ute eller inne.

– Dette har jeg ingen erfaring med, fastslo Knut Klevstad KrF-politikeren, som fikk støtte fra SV-hold i sin restriktive holdning.

Otto Aas appelerte til å ta sterkere hensyn til de unge og han mente Vinmonopolet her til lands forhindret mange av skadevirkningene man ser i kontinental-Europa.

Unødvendig shotting

Claus Jørstad mente også ha kompetanse på spørsmålet, med sin bakgrunn som dørvakt og vekter.

– Jeg er liberalist, men har ikke selv drukket på snart et år.  Men jeg vil gi alle som vil selge lov til det. Det store samfunnsproblemet er holdningene. Det kan alle som har vært dørvakter, eller de som har skjenket, skrive under å. Man må kanskje heller si noe om vakthold og bemanningsnorm i stedet for tidspunktene. Sikkerheten er viktigere, sa Jørstad.  Som slo fast at den som får skjenkebevilling ikke skal tvinges til å bruke den.

– Jeg ser derfor ikke det store probemet i å skjenke brennevin utendørs, sa han.

Høyres Marianne Haukland mente drikkekulturen i hvert enkelt land er avgjørende for hvordan man bruker skjenkebevillingene.

– At man må shotte drinken sin for å kunne gå ute og ta en røyk, det er litt spesielt, så jeg kan godt gå for forslaget fra Frp om å tillate klasse tre utendørs, sa Haukland.

– Man kan kjøpe en rusbrus og ta med ut, men ikke bestille en drink med blandevann innendørs og ta den med ut, supplerte Bengt Rune Strifeldt, som imidlertid måtte se at flertallet fordunsten i kommunestyret.

FIKK IKKE FLERTALL: Bengt Rune Strifeldt ønsket en forsøksordning for spritservering utendørs. Foto: Jarle Mjøen