Venstre gikk til valg med en positiv innstilling til sammenslåing, men i kommunestyret tirsdag stilte Venstre-politikerne seg spørrende til hele intensjonsavtalen med Loppa og Kvænangen.

– Føres bak lyset?

– Jeg kunne sagt mye pent om avtalen og Venstre gikk til valg på å være positiv, men spørsmålet er om det som står der er sant. Blir noen ført bak lyset?

Han siktet blant annet til løftene om å beholde skolene og sykehjemmene, og mer enn antydet at dette ikke ville stå seg i virkeligheten.

- Er det slik at man i avtalen også lover at skolene i Alta skal beholdes?

– Skremsel

Spørsmålene fra Londal  skapte stort engasjement.

- Dette er skremselsbilder fra Londal. Dette handler om en intensjonsavtale knyttet til en sammenslåing. Det betyr at ingen skoler skal legges ned som et resultat av sammenslåing. Er bygda fri fra unger er det naturligvis noe helt annet, sa Claus Jørstad (Frp): Han har sammen med Otto Erik Aas (SV) og ordfører Monica Nielsen sittet i kommunens utvalg som har forhandlet med småkommunene.

Otto Erik Aas sa seg overrasket over Londals holdning.

– Det er merkelig at det kommer slike konspiratoriske antydninger.

– Argumenterer mot seg selv

Ordfører Monica Nielsen mener partiene som ønsker folkeavstemning og stiller seg negative, møter seg selv i døra.

– I februar var det enstemmighet om å gå for en sammenslåing, så framt Loppa og Kvænangen stiller seg positiv. Det gir et dårlig signal å komme med denne type innspill på dette tidspunktet i prosessen.