Det er en smule historisk sus over at grunneier Fefo gir et slik samtykke til scooterløypa. Det var Vadsø kommune som ønsket å etablere en ny løype, og ba derfor FeFo om samtykke.

–  Etter at de nye reglene for etablering av løyper kom sent i 2015, er det nå kommunene som behandler og fastsetter scootertraseer. Forutsetningen er at grunneieren gir sitt samtykke, opplyser Finnmarkseiendommen.

De endret 29. april praksis for behandling av løyper.

– Fra å komme med en avklaring i sluttfasen av prosessen, vil Fefo heretter komme med et betinget samtykke eller avslag så tidlig som mulig, heter det i en pressemelding. Sverre Pavel, som er leder for grunn og rettigheter, utdyper dette.

– Vi forsøker å gi større grad av forutsigbarhet. Kommunen har en omfattende saksbehandling, og de må vite hvor de har Fefo. Dermed unngår de også å starte tunge prosesser til ingen nytte, sier Pavel.

Det stilles likevel noen forutsetninger:

- Etableringen av løypa behandles som en sak om endret bruk av utmark etter Finnmarkslovens regler.

- At det berørte reinbeitedistriktet får anledning til å uttale seg og at kommunen vurdere om og i tilfelle hvilke effekter en ny løype vil få for reindrifta.

- At alle som fester hyttetomt på Finnmarkseiendommen og som blir berørt av løypeforslaget, må få anledning til å uttale seg, og at kommunen vurderer et annet trasevalg som ikke går gjennom hyttefeltet Andersbyvatn.

- At Vadsø skiklubb får anledning til å medvirke til trasévalg dersom løypa vedtas.

- At det lages bruksregler som bidrar til å redusere effektene av støy og forstyrrelser.

- At samtykket er betinget betyr at FeFo har forbeholdt seg retten til å anke dersom FeFo mener at