Det skjer etter mandagens møte i hovedutvalget for næring, drift og miljø. I et brev til ordfører Monica Nielsen protesterer Bjørkmann på SV-politikerens framferd, i tillegg til at han hevder at Aas kommenterer saker som er unntatt offentlighet. Altapostens artikkel om Sibelcos planer (pluss-sak) på Stjernøya ble kommentert av Aas.

Møteledelse

Bjørkmann hevder det har bygget seg opp tildels stor irritasjon over gjennomføringen av møtene.

– Det er vanlig kutyme at møteleder tildeler taletid og styrer replikkutvekslingen under en sak. Ordstyrer skal normalt sammenfatte diskusjonen og få frem vedtak som er politisk forankret i et samlet hovedutvalg, eller som flertallsvedtak. Det er selvfølgelig at utvalgslederen selv deltar i den faglige og politiske diskusjonen, men vi  opplever i vårt hovedutvalg at ordstyrer i stor grad kommenterer med «egne unoterte replikker», det hver og en av medlemmene fremfører, skriver Bjørkmann, som mener denne typen «ensidige replikker» oppfattes som personlige meninger og ufin hersketeknikk.

– Det at vi har en engasjert ordstyrer er sikkert positivt, men ved slik hyppig, ensidig «replikkpraksis» forsures og ødelegges debatten, mener Høyres representant i utvalget.

Persens habilitet

Han reagerer også på behandlingen av Odd Eilert Persen (Frp) under en orienteringssak om brøytekutt.

– Det ble tidlig avklart at representant Persen er habil, da det ikke skal fattes noe vedtak. Avklaringen er også gjort med jurist tidligere på dagen, og dette ble det informert om ved oppstart på sak. Under orienteringen har Persen ordet og kommer med faglige argumenter om brøyting og kostnader. Disse går tydeligvis på tvers av hva leder har av personlige meninger, for plutselig finner hovedutvalgslederen ut at representant Persen er blitt inhabil i en orienteringssak, beskriver Bjørkmann.

Saken var den siste på saklista. Posisjonspartiene setter seg til et gruppemøte og de andre deltakerne forlater møtet.

– Noen av oss blir stående igjen på gangen i påvente av at en av de andre deltakere skal komme ut. Etter en tid «setter» utvalgslederen møtet igjen og vi innkalles fra gangen. Imidlertid har minst en av representantene dratt fra rådhuset og møtet kan da umulig settes igjen på lovlig måte, mener Bjørkmann.

Taushetsplikt

Bjørkmann ber også om en avklaring fra ordføreren når det gjelder taushetsplikt i forbindelse med lukkede møter.

Sibelcos planer på Stjernøya ble orientert om fra administrasjonen i dette møtet. Høyre-politikeren reagerer på at Otto Erik Aas kommenterte Altapostens artikkel dagen etter.

– Det er av stor viktighet at bedrifter og partnere til Alta kommune kan ha dialog med administrasjon og politikere. Uten denne tilliten risikerer vi at større investeringer lokaliseres i andre kommuner og med andre partnere. Det er like viktig at administrasjonen kan samtale med politikere om sensitive saker som er unntatt offentlighet, uten at de skal være tvil om saken unntas offentlighet, mener Bjørkmann.

– Alvorlig påstand

Hovedutvalgsleder Otto Erik Aas er svært skuffet over karakteristikkene fra Høyre-politiker Alex Bjørkmann.

– Vi kan sikkert alle bli bedre på møteledelse, men det er vanskelig å imøtegå påstander om at man driver med hersketeknikker og lager surt klima. Jeg er veldig opptatt av at alle skal få gi uttrykk for sine meninger i møtene og kjenner meg ikke igjen i betraktningene til Bjørkmann. Politisk uenighet er noe vi må leve med og håndtere. Det er derfor vi sitter der, men påstander om hersketeknikker er mer alvorlige, så der håper jeg vi i neste møte kan diskutere kjørereglene nærmere, sier Aas.

Han har registrert at Bjørkmann har vært misfornøyd med hans møteledelse.

– Det er ikke første gang han klager, så det må jeg bare ta til etterretning. Det kan hende man ikke alltid klarer å få med seg rekkefølgen på de som har bedt om taletid, så det beklager jeg gjerne.

– Ble temperatur

I orienteringssaken om brøytekuttene mener  Aas at temperaturen ble i høyeste laget.

– Jeg ønsker å være en raus møteleder. Jeg så ikke poenget med at Odd Eilert Persen skulle være inhabil i en orienteringssak. Da åpner vi gjerne for faktabaserte spørsmål, men her utviklet det seg til ytringer som helt klart gjorde at en entreprenør ble inhabil. I etterpåklokskapens lys burde kanskje dette vært klubbet ned, i stedet for at det ble et spørsmål om habilitet. Saken handlet om hvorvidt private veier skal brøytes av Alta kommune, og her kom administrasjonen med informasjon som tilsa at det kan være gode grunner til at enkelte private veier blir brøytet, for eksempel gamle avtaler, påpeker Aas.

Monica får svare

Aas avviser at han har brutt taushetsplikten i et intervju med Altaposten om Sibelcos planer på Stjernøya.

– Jeg svarte helt adekvat på de spørsmålene som ble stilt fra avisa, uten å komme inn på opplysninger som tilhører det lukkede rom. Jeg registrerer at Bjørkmann har rettet sine bekymringer til ordføreren, så da er det kanskje rett og rimelig at hun svarer på hvorvidt jeg har røpet taushetsbelagt informasjon i intervjuet, sier Aas.

REAGERER: Alex Bjørkann tar et oppgjør med det han mener er uryddig møteledelse fra Otto Erik Aas. Foto: Arkiv