Hovedutvalget for næring, drift og miljø var nemlig samstemt i sin konklusjon under behandlingen mandag; fire millioner kroner skal tas av selvkostbudsjettet for vann og avløp og brukes på å grave ned vannledning fra Solvang langs hele E6 gjennom Transfarelv.

I dette området er det i underkant av 30 boliger og to store gårdsbruk.

Rask respons

Det var etter at Altaposten i februar skrev at trebarnsmamma Anneli Hansen og minst fire naboer var i en fortvilet situasjon fordi brønnene deres var gått tørr, at administrasjonen i kommunen kastet seg rundt. På rekordtid laget Rambøll et overslag over pris og forslag til teknisk løsning, og mandag – bare drøye to måneder etter hjertesukket til Anneli, var pengene bevilget.

I de fire millionene som vannledningen på 150 mm er beregnet å koste, er det ikke tatt med utlegging av stikkledninger til bebyggelse. Det er ventet at anbudet for å legge ledningen går ut ganske raskt.

Siger langsomt

I Rambølls rapport er det drøftet problemstillinger rundt både vannets hastighet og mengden man får ut pr sekund i enden av ledningen.

– Oppholdstiden på vannet i ledningen fra Solvang til endepunktet vil være ca 8 timer dersom det legges 100 mm ledning. Med 150 mm økes oppholdstiden til ca 18 timer. Lang oppholdstid vil kunne forringe vannkvaliteten til forbrukerne, heter det i rapporten.

Kommunens administrasjon anbefaler løsningen som gir best mulig forsyningskapasitet til området, det vil si 150 mm vannledning.

– Denne dimensjonen vil gi større mengde slokkevann ved en brann i området. I så måte vil en fremføring av vannledning bety en betydelig forbedring av brannsikringen i området. Den normale oppholdstiden på vannet på 18 timer fra Solvang vurderes som akseptabel med vår vannkvalitet, heter det i administrasjonens innstilling.

150 mm koster da også bare 240.000 kroner mer enn 100 mm.

Har god brønn

Bonde Tor Arne Thomassen sier det er kjempeflott at Transfarelv får kommunalt vann, men selv har han ikke behov for det.

– Jeg har en god brønn som aldri går tørr. Og vannet der er førsteklasses. Men det er en god nyhet for området at de som sliter med dårlige brønner nå får en mer stabil forsyning, fastslår han.

Hvem som skal betale for vannledningen? Det blir alle oss andre som har kommunalt vann, siden alle kostnader i nettet smøres solidarisk utover etter selvkostprinsippet.