– At politikerne i Alta har sviktet distriktene er jeg ikke enig i. Vi har ingenting å skjemmes over, mener Steinar Karlstrøm, leder i Alta Arbeiderparti.

I forbindelse med intensjonsavtalen om sammenslåing mellom Alta, Kvænangen og Loppa, ble det fra Senterpartiet advart mot å sammenslåing med Alta.

– Hadde jeg vært politiker eller innbygger i Loppa eller Kvænangen, ville jeg aldri engang vurdert å gå inn i en storkommune med Alta. Se hvilken skjebne distriktene i Alta kommune har fått de siste tiårene. Vi har knapt noe levedyktig distrikt igjen, sa partiets frontfigur Jan Martin Rishaug.

Det fikk Høyres Marianne Haukland til å reagere. Hun refset Sp-politikeren for nedsnakkingen av Alta.

Har vært offensiv

Steinar Karlstrøm mener Alta kommune har vært offensiv i kampen for å beholde livskraftige bygder.

– Det har blitt lagt ut tomter i flere bygder, som Kviby og Talvik. I Talvik satses det nå på en kjempeutbygging på Langnes, noe som kan skape et stort løft, sier Karlstrøm. Han mener det har vært satset bredt på infrastruktur i bygdene, inkludert kommunale veier. Alta har vært på tilbudssiden i leveranser av tjenestetilbud, mener han.

– Innenfor helse og omsorg gjøres det en formidabel jobb innenfor hjemmetjenesten, og det kunne vært interessant å vite hvor Sp rent konkret mener kommunen har sviktet, sier Karlstrøm.

Fylkeskommunens ansvar

Han medgir at det har vært misnøye på østsiden av Altafjorden.

– Det handler i stor grad om fylkeskommunale oppgaver, kanskje spesielt innenfor vei, kommunikasjoner og skredsikring, mener Karlstrøm.

Han medgir at det er vondt når skoler legges ned, som i hjembygda Langfjordbotn.

– Verken  i Langfjordbotn eller Korsfjord kan man drive en skole uten elever. I stedet forsøker man nå å skape en arena for næringsutvikling i disse bygdene og samfunnshusene, sier Karlstrøm.

Handler om tjenester

Han strekker seg så langt at han skjønner skepsisen for sammenslåing fra små kommuner, men tror Loppa og Kvænangen må ta inn over seg hvorfor kommunesammenslåinger er et tema.

– Det handler om det framtidige tjenestetilbudet. Det er stor fare for at utfordringene vil komme når det gjelder kompetanse, for eksempel når det gjelder helse og omsorg. Arealplanlegging er et annet opplagt område.

Kaller spade for en spade

Sp-politiker Jan Martin Rishaug står fast på sin kritikk av distriktspolitikken i Alta.

– I tillegg til at man har satset for lite, handler det om hvordan man kommuniserer ut hva man ønsker å satse på. Jeg skjønne folk som ikke etablerer seg i en bygd som må leve i årevis med trussel om skolenedleggelse, som i Kåfjord, sier Rishaug.

Han har selv fortid som Ap-politiker som styrte kommunen i 28 år før 2011.

– Vi har ikke vært flinke nok til å satse i distriktene. Høyre må gjerne kalle det nedsnakking av Alta, men jeg velger å kalle en spade for en spade. For meg er det viktig å være ærlige overfor de to kommunene som er aktuelle samarbeidspartnere, sier Rishaug, som står fjellstøtt på partiets holdning til kommunesammenslåinger.

Bra for Alta?

Rishaug er heller ikke overbevist om at dette er et plussregneskap for storebror.

– I Alta er det kanskje mange som stiller seg likegyldig om kommunegrensene utvides, men ikke glem at Øksfjord og Burfjord også har sitt omland som skal følges opp. Det blir krevende å sikre tjenester og infrastruktur i de to kommunene, noe som kan få betydning for service-nivået i Sentral-Alta. Det minner meg litt om retortikken når Nordlyskatedralen skulle bygges: Kostnadene skulle ikke slå inn før i 2017. Vel, nå er vi her, og den økonomiske situasjonen er vel strengt tatt ikke noe bedre, eksemplifiserer Rishaug.

Han vil ikke være med på at distriktskommunene vil få et forverret servicetilbud alene.

– Mitt poeng er at de får sine overføringer til tjenestetilbudet. Jeg er ikke overbevist om at det samme skjer under paraplyen til Alta.

God plass å bo

Han er enig med Steinar Karlstrøm i at Alta har masse kvaliteter.

– Jeg er ikke kjent for å nedsnakke Alta, tvert i mot. Det gjøres mye bra her og kanskje vi alt for sjeldent bruker KrF-politiker Solveig Andersen kjente uttrykk: Alta er en flott plass å bo, sier Rishaug, men mener det ikke nødvendigvis gjør Alta til eksperter på distriktspolitikk.

– Tendensen er dessverre at vi ofrer distriktene for større enheter i Alta sentrum.