Rådet krever at vedtatte ruteplaner og godkjent utstyr kommer på plass. Det er avholdt møter mellom Hasvik- og Loppa kommuner, Finnmark Fylkeskommune, Boreal transport og det lokale næringslivet, uten at ting er på stell.

- Det forutsettes derfor at alvoret i situasjonen med stadige forsinkelser, kanselleringer og nestenuhell er kjent for den administrative og politiske ledelsen i fylkeskommunen, og hvilke konsekvenser dette har for næringsliv og innbyggere i kommune, heter det i vedtaket.

Rådet mener Finnmark fylkeskommune må påse at fergene som ferdes i sambandet Hasvik-Øksfjord er av en slik beskaffenhet at de kan ferdes sambandet i det som kan betegnes «normale» værforhold på Lopphavet, heter det i vedtaket.

Ellers krever de:

- Regionrådet mener Hasfjord må fjernes som erstatningsferge, og erstattes med en ferge tilsvarende Åfjord. Reserveferga må være stasjonert i Hasvik eller Øksfjord.

- Det er ikke akseptabelt at fergene tas ut av drift for etterfylling av drivstoff.

- Det må utarbeides pålitelige rutiner med oppdatert og riktig informasjon ved ruteavvik.

-Vest-Finnmark regionråd mener fylkeskommunen må ta ansvar for en konsekvensutredning som belyser hvilke konsekvenser det gjeldende fergetilbudet Hasvik-Øksfjord har for næringsliv, bosetting og framtidsutvikling i Hasvik kommune, og viser til vedtak om oppstart bekjentgjort av Hasvik kommune 14.april 2016

De understreker samtidig viktigheten med at fergesambandet Hasvik-Øksfjord må gjeninnsettes som Riksvegferge, slik det var fram til 2010.