Sist helg kom dyrene til Sørøya på sommerbeite, noe som ble markert med "reinkommardag" for å knytte sterkere bånd mellom fastboende og reindriftsutøverne. Lassokasting, reinkjøring og Ellen Marie Saras herlige bidos fikk opp stemningen, melder Finnmarkseiendommen. Fefo har støttet arrangementet.

At så mange kom betydde mye for reindriftsutøverne.

– Dette er kulturformidling og informasjon om driften vår på Sørøya. Jeg har mange ganger fått henvendelser hvor øyas befolkning spør etter en masse, og har fått inntrykk at det var nødvendig med en slik dag. Så jeg ringte kommunen og spurte om de ville ha en slik dag for skolene og befolkningen flest, og ordføreren sa med en gang ja, sier Nils Mikkelsen Sara til Fefos nettsider. Han er leder for reinbeitedistrikt 19.

Ordføreren i Hasvik kommune slo til på invitasjonen.

– Jeg synes det er viktig for å skape relasjoner mellom reindriftsutøverne og befolkningen i kommunene, så jeg sa umiddelbart ja. Det har vist seg å være en artig dag, men det er også utrolig viktig, sier Eva D. Husby i Hasvik, som synes dette kan være en god ide for andre kommuner.