Høyres fylkespolitiker Kristen Albert Ellingsen mener det er på tide å ta affære når det gjelder strukturen for videregående skoler i Finnmark.

– Beslutningsvegring, ansvarsfraskrivelser og «det er ikke mitt bord-kultur» ved at man skylder på alle andre råder. At dette er en komplisert og sammensatt problemstilling, må ikke få prege den videre diskusjonen omkring det fremtidige tilbudet til de videregående skolen i fylket, påpeker utdanningspolitikeren.

Ingebrigtsen provoserer

Leder av hovedutvalget for kompetanse, Johnny Ingebrigtsen, tror ikke økonomi er hele svaret på at Finnmark scorer lavt på kvalitet i den videregående skolen, men i øyeblikket er det ikke penger til å drive alle fylkets 11 skoler og LOSA-tilbud som i dag.

– Vi mangler over 20 millioner i øyeblikket. Det er småpenger i et budsjett på over én milliard, men realiteten er at vi ikke har verken store eller små penger. Derfor kan vi i verste fall bli tvunget til å legge ned skoler eller linjer, slår hovedutvalgslederen fast.

– Beslutningsvegring

Ellingsen reagerer på at Ingebrigtsen fram til nå har vært lite villig til å ta en reell debatt rundt grunnlaget for drift av den videregående skole.

– Forklaringene hans vitner om en ansvarsfraskrivelse og passivitet som viser noen av de utfordringene vi som medlemmer i kompetanseutvalget står overfor. Hans historiefortelling er også unøyaktig, og inneholder til dels grove feil. Det er for eksempel feil at det ikke har vært uenighet i disse spørsmålene, og det er feil at utfordringen er knyttet til fremtidige manglende bevilgninger på omlag 20 millioner kroner, når et samlet budsjett er på 1,3 milliarder. Situasjonen vi nå opplever er et resultat av det som er skjedd, eller ikke skjedd, og ikke en fremtidig bevilgning på 20 millioner, hevder Ellingsen.

– Må diskutere struktur

Kristen Albert Ellingsen er helt klart på at fylkespolitikerne må inn i en reell strukturdebatt, og strukturen påvirker økonomien som igjen har betydning for den kvalitet det er mulig å skape i skolen. Løftene om en grundig og forutsigbar prosess, mener Ellingsen er forduftet.

– Det ble lovet en forutsigbar og grundig prosess i forhold til en mer effektiv og riktig skolestruktur i Finnmark, påpeker han, og viser til at etter en god og grundig administrativ orientering i hovedutvalget har lite skjedd. Et møte med blant annet skolestrukturen som tema som var satt til 5. april ble avlyst. Nå er ny møtedato satt i oktober.

Denne kritikken skjønner Ingebrigtsen lite av. Han viser til en utstrakt debatt med Høyres medlem i kompetanseutvalget, blant annet på epost.

– Vi har vært helt enige om at de endringene vi kan bli nødt til å gjennomføre vil berøre så mange, og så dramatisk, at vi må involvere alle og ha grundige prosesser. Slik jeg ser det medfører det blant annet møter med de enkelte skoler og rektorer, blant annet.

– Men nå kan dere være nødt til å ta dramatiske grep allerede i fylkestinget i Hammerfest 12. mai?

– Ja, jeg håper at hovedutvalget kan ha jobbet fram et «komitéforslag» som salderer budsjettet med de nødvendige 20 millionene. I forhold til kutt av linjer og eventuelt skoler har vi i SV gått til valg på en desentralisert struktur, men spørsmålet er om vi kan opprettholde en slik struktur uten å ha pengene som må til, sier han.