I morgen behandler formannskapet en foreslått endring av grensen for nasjonal laksefjord, slik at industriområdet på Langnes havner utenfor grensa.

– Jeg ser at det i administrasjonens innstilling står at med man ved å justere grensa som planlagt, vil styrke vernet for villaksen. Dette kan jeg ikke helt skjønne. Grensa vil stort sett fortsatt ligge like nært munningen av Altaelva, og nå skal man altså føre klinisk syk fisk langt inn i fjorden – med risikoen dette medfører. Hvordan man da kan si at vernet for villaksen styrkes, er vanskelig å forstå, skriver ALIs daglige leder i et brev til formannskapet.

Han spør hva som skjer om det oppstår uhell under transport, eller rømming. I forhold til nasjonal laksefjord er det ikke tillatt å føre inn klinisk syk fisk til slakting.

– Hvorfor er det ikke tillatt? Selvfølgelig fordi det å ha syk fisk stående så langt inni fjorden representerer en stor fare for smitte til villaksen. Ved en eventuell rømming kan det gjøre ubotelig skade hvis syk laks tar seg opp i elva. Det nytter ikke å flytte streken noen meter på kartet, risikoen vil være like stor. Avstanden til munningen av Altaelva er stort sett den samme uansett hvilket alternativ man velger, fastslår Nilsen.

Han peker videre på at Miljødirektoratet jobber med en evaluering av prosjektet Nasjonale laksefjorder, og skal legge dette frem for Stortinget i 2017.

– Resultatet for Altafjorden kan være at grensen for Nasjonal laksefjord må flyttes mye lengre ut i fjorden, for at atalaksen skal få det særlige vernet den har krav på. Vi håper at Alta kommune avventer denne evalueringen før det gjøres noen vedtak i denne saken, lyder anmodningen i skrivet fra Nilsen.