– Ikke forsvarlig renhold, manglende sikkerhet på lekeplassen og ufullstendig internkontroll, er blant ankepunktene fra Alta kommune etter kontrollen i septemner.

Fem avvik

Helse- og sosialadministrasjonen hadde tilsyn med den lille skolen ytterst i Altafjorden. Under tilsynet ble det avdekket totalt fem avvik.

  • Kvalfjord skole har ikke et tilfredsstillende internkontrollsystem som ivaretar kravene i forskrift om miljørettet helsevern for barnehager og skoler

  • Det er ikke tilfredsstillende inneklima og luftkvalitet i klasserommet som tidligere har vært gymsal

  • Sikkerheten på lekeområdet ved skolen er ikke godt nok ivaretatt

  • Det er ikke forsvarlig renhold ved skolen

  • Skolen har ikke tilfredsstillende belysning over tavler i klasserom

Svarte ikke

I seneste brev fra Alta kommune, datert 15. mars 2016, fremgår det at frist for retting og tilbakemelding ble satt til 1. februar 2016. Denne fristen har ikke blitt overholdt.

– Vi har ikke mottatt noen tilbakemelding fra virksomheten vedrørende hva som er utført for å rette de aktuelle avvikene. De aktuelle avvikene blir derfor gitt som pålegg om retting. Vi imøteser en skriftlig tilbakemelding om hva som er utført for å rette avvikene, skriver kommuneoverlegen i Alta kommune og setter en ny frist for å rette avvikene til 20. mai.

Mangler myndighet

Rektor ved Kvalfjord skole, Ingve Lerø, bekrefter overfor Altaposten at de har mottatt pålegget om retting. Men når avvikene kan lukkes kan han ikke kommentere, da Lerø mener at flere av avvikene som ble avdekket under befaringen faller utenfor hans myndighetsområde.

– En del av disse tingene som blir tatt frem er vi som skole ikke kan gjøre noe med, sier Lerø og viser til at drift og vedlikehold og renhold er tjenester de ikke rår over. Det har noe med hvordan kommunen organiserer ting. Som skole har vi ingen myndighet over dette, heller ei penger eller ansatte som kan ta seg av dette, sier han.

– Gjør dere noe for å lukke avvikene?

– Det skjer saker og ting, men ikke kjempefort. Drift og vedlikehold har vært her for å sett på ventilasjonsanlegget og gjør en vurdering på hva som kan gjøres. Men det er klart at et 40 år gammelt ventilasjonsanlegg ikke er oppdatert, medgir rektoren.

– På lekeplassen er det som er påpekt utbedret.  Det er montert ny disse og skredsikret uthuset like etter at de var her på befaring, legger han til.

Ingen renholdsplan

I brevet fra Alta kommune fremgår det at skolen har «ikke forsvarlig renhold» Dette har også skolen fått avvik på tidligere, så sent i 2002. Dette mener Lerø, i likhet med krav om inneklima, faller utenfor hans kontroll som rektor.

– Renholdere har ikke fått opplæring og skolen mangler en renholdsplan. Men dette er noe de som har ansvaret for renhold må ta tak i mener jeg. Skolen har ingen kompetanse, allikevel får skolen ansvar for noe de ikke kan gjøre noe med, poengterer Lerø.

Jo flere kokker, jo mer søl

– Mitt problem er at skolen har ansvar uten myndighet og det synes jeg også burde fortjent en egen sak. Hadde skolen hatt ansvar for rubbel og bit, så hadde det vært greit. Men når det er veldig mange som har ansvar for veldig mye, så kan det lett bli ansvarspulverisering, mener rektoren.

– Som rektor så har du et ansvar, er dette noe du vil gi tilbakemelding til kommunen om?

– Det vi har fått er et purring på tilsynet og vi jobber med lukke avvikene, avslutter Lerø.