Industriområdet på Langnes er aktuell lokalisering for et felles lakseslakteri, men det forusetter at det kommer en mindre justering av grensedragningen for en nasjonal laksefjord.

Formannskapet skal i neste møte behandle spørsmålet om justering av grensene, etter at administrasjonen er bedt om å utrede saken. Næringssjef Jørgen Kristoffersen la i dag fram saken, hvor man foreslår å flytte grensene for den nasjonale laksefjorden, slik at et mulig slakteri ikke kommer i konflikt med grensene.

Det var i 2007 at Altafjorden ble såkalt nasjonal laksefjord og bakgrunnen var klar, minst mulig påvirkning på villaksstammen fra oppdrettsnæringa. Villaksen skulle beskyttes mot genetisk påvirkning og lakselus, heter det i utredningen fra næringssjefen.

Han beskriver det arbeidet som er foretatt for å minske faren for påvirkning fra oppdrettsnæringa, blant annet gjennom overvåkingsprogrammer for å følge med utviklingen av lakselus i fjorden.

Det er utredet tre alternativer og den såkalte nasjonale laksefjorden kan bli utvidet med fra 6 til 18 kvadratkilometer. Det er slått fast at en større nasjonal laksefjord gir villaksen et bedre vern. Samtidig mener kommunen at 200 til 300 arbeidsplasser står på spill, hvis man ikke flytter grensen for laksefjorden, slik at Langnes blir liggende utenfor den nasjonale laksefjorden. Måten dette er tenkt øst på er at man flytter en linje og fører den helt over til Kviby på østsida av fjorden, slik at størrelsen på laksefjorden blir nesten tredoblet.

Anbefalingen fra administrasjonen er derfor slik:

– Med utgangspunkt i at større laksefjorder kan gi bedre vern – og samtidig kunne bidra ny et betydelig antall nye arbeidsplasser, anbefaler rådmannen at det igangsette en prosess for vurdering av om grensen kan justeres – og på den måten skape en vinn-vinn situasjon, heter det i framlegget til formannskapet.